Výzva obcí, spolků, přátel a milovníků Šumavy

Před dvaceti pěti lety byla ze Šumavy odstraněna železná opona. Mysleli jsme si, že totalitní moc byla tehdy nahrazena svobodou a demokracií, které měly být spolu se založením národního parku novou nadějí pro člověka i pro šumavskou přírodu.

Ani za čtvrt století však nedospěly orgány státní moci k dohodě, jak o toto území správně pečovat. Šumava současnosti není o ochraně přírody, udržitelném životě či rekreaci, ale o prosazování mocenských a ideologických zájmů všeho druhu. Šumavská svoboda a demokracie je tak nahrazována mocenskou a ideologickou totalitou.

ŠUMAVSKÁ-JEDNOTA-11_12_2015-43-1080x637Namísto potřebné stabilní a kvalitní péče o Šumavu, prosazují současné Ministerstvo životního prostředí a Správa Národního parku Šumava prostřednictvím svého Plánu péče o Národní park Šumava a novely zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody takový model péče o Šumavu, který povede k dalšímu rozsáhlému umírání šumavského lesa, uzavírání Šumavy před turisty a k zákazu lidských aktivit na větší polovině Šumavy. Špatně nastavená pravidla v  novele zákona o ochraně přírody a v připravovaném plánu péče přinesou místo potřebné koncepce a stability nežádoucí soudní spory a  prohlubování negativního obrazu Šumavy v médiích. Šumava si nic takového nezaslouží.

 

Jako obce, spolky, přátelé a milovníci Šumavy proto: 

Vyzýváme poslance a senátory Parlamentu České republiky, aby odmítli novelu zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny z dílny současného MŽP, zachovali zákon ve stávající podobě a v souladu se zněním tohoto zákona navrhli a schválili speciální zákon pro každý národní park zvlášť. Území každého národního parku je unikátní, má svoji jedinečnou přírodovědnou hodnotu i rozlohu, a proto není možné stanovovat paušální pravidla pro všechny parky jedním univerzálním zákonem. K jednání o takovém zákonu je Šumava vždy připravena.

ŠUMAVSKÁ-JEDNOTA-11_12_2015-2 SchubertVyzýváme zástupce ideologického křídla české vědy, aby začali zveřejňovat o šumavské přírodě celou pravdu a přestali zneužívat seriózní vědy k prosazování vlastní ideologie a k šikanování vědeckých pracovníků, kteří nesdílí jejich názory.

Vyzýváme ty neziskové organizace, spolky a politiky, kteří Šumavu zneužívají ke svému byznysu a ke zviditelnění, aby se tohoto nečestného a populistického jednání zřekli. Vyzýváme je, aby přestali obelhávat veřejnost nepravdou o otevírání Šumavy turistům, když ve skutečnosti prosazují pravý opak.   

Vyzýváme správce území, na kterém žijeme, aby ustali v hledání falešných důvodů pro svá zamítavá stanoviska a začali společně s námi hledat cestu k udržitelnému rozvoji regionu v souladu s moderními principy ochrany přírody.

Žádáme premiéra České vlády Bohuslava Sobotku, aby osobně přispěl k urychlené stabilizaci poměrů okolo Národního parku Šumava, protože mediálně vytvářená fikce o korektně vedeném dialogu a o dobré správě území Šumavy vytvářená Ministerstvem životního prostředí neodpovídá realitě.

ŠUMAVSKÁ-JEDNOTA-11_12_2015-42 Emil KintzlŠUMAVSKÁ-JEDNOTA-11_12_2015-8 senator Látka ŠUMAVSKÁ-JEDNOTA-11_12_2015-24 - předseda rady NP Picek ŠUMAVSKÁ-JEDNOTA-11_12_2015-22 - Vladimír Ružička Rotary Klub Klatovy ŠUMAVSKÁ-JEDNOTA-11_12_2015-39 Prof. Čermák Mendelova Univ BrnoŠUMAVSKÁ-JEDNOTA-11_12_2015-41 Prof Kobliha, ČZU Praha

 

Zaujal Vás tento článek? Zapojte se do diskuze!
Pravidla komentářů:
1) diskutující se podepíše svým celým jménem,
2) je zakázáno kohokoliv urážet a vulgárně napadat,
3) nesplnění alespoň jedné z těchto podmínek znamená smazání komentáře.

Autor: Jiří Mánek

609 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?