MěKS: Maturantům klesnou náklady o 40 %. Opozice: Kupujete si hlasy

Minulý týden magazín informoval o usnesení Rady města Strakonice, které přinese redukci výdajů maturitním ročníkům. Jak se mají konkrétní čísla a jaké toto rozhodnutí sklidilo ohlasy?

V první části je nutné chápat, že jednotlivé maturitní plesy se od sebe liší. Z ekonomického hlediska zmiňme především časové rozpětí, které pochopitelně výši financí ovlivňuje. Jestliže uvážíme nejdelší možnou dobu (od 19:00 do 4:00), před slevou sazba činila 37 030 Kč. Nájem, který fakturuje Město Strakonice, dosahoval 14 400 Kč, služby, jež jsou pod patronací MěKS, 22 630 Kč.

penize_smag_2Podstata zlevnění spočívá v tom, že od plesové sezóny 2016 bude vybírána pouze částka na služby, tedy 22 630 Kč. Nájemné se zcela odpouští. Sumárně tedy jde bezmála o 40% slevu.

Zmíněná částka v sobě zahrnuje rovněž náklady na ochranku, hasiče či tisk vstupenek; tyto položky jsou například v Písku placeny zvlášť. Proto se zde opticky organizace jeví levněji.

Reakce

Opozice v zásadě ocenila, že studenti ušetří peníze, neskrývá ovšem své rozčarování z toho, za jakých okolností k tomu došlo. Zastupitel Jihočechů 2012 a dřívější starosta Pavel Vondrys ředitele Christelbauera obvinil z toho, že ke snížení ceny sáhl až poté, co se studenti bouřili kvůli případnému navýšení ceny. „Pan Christelbauer nejprve z vlastní iniciativy navrhnul radě města výrazné zvýšení nájemného a ceny služeb a lekl se /on nebo ještě někteří další/ negativních reakcí z řad studentů,“ uvedl.

Představitel Změny pro Strakonice Jakub Škoda zase prohlásil, že si město kupuje hlasy lidí, jelikož si veřejnost krátce předtím rozezlilo. Velkou rozepři v posledních týdnech představoval spor starosty Břetislava Hrdlička a ředitele Gymnázia Strakonice Miroslava Hlavy. Obě strany však již dospěly ke smíru.

 

Tabulka zahrnující celkové náklady

DŘÍVE 37 030 Kč NYNÍ 22 630 Kč
Nájem 14 400 Kč Nájem 0 Kč
Služby 22 630 Kč Služby 22 630 Kč

 

Související článek:

http://www.estrakonice.cz/clanky/5563-studenti-na-organizaci-maturitniho-plesu-vyrazne-usetri/

 

 

Zaujal Vás tento článek? Zapojte se do diskuze!
Pravidla komentářů:
1) diskutující se podepíše svým celým jménem,
2) je zakázáno kohokoliv urážet a vulgárně napadat,
3) nesplnění alespoň jedné z těchto podmínek znamená smazání komentáře.

Autor: Lukáš Houdek

940 views
Líbil se vám tento článek?

6 komentářů

  1. František Christelbauer (21. prosince 2015 v 12:28)

    Pan Vondrys zde záměrně lže! Žádné zvýšení nájemného jsem radě města nenavrhnul! A tudíž se cena za nájemné nezvedla! S cenou služeb se nehýbalo minimálně dvacet let. Některé služby jako například úklid se neúčtovaly vůbec, což mnoha soukromým subjektům, které si v prostorách města pořádaly svoje akce náramně vyhovovalo. Mně nejde o jednotlivce (slevičky kamarádíčkům), ale o pomoc studentům potažmo jejich rodičům.

  2. Oberfalcer (21. prosince 2015 v 6:56)

    Článek o ničem – omílání téma, které není aktuální a je passé. Pan Houdek do tématu o maturitních plesech zamotává vyřešený spor mezi radnicí a gymplem, prostě chce uplést z exkrementu bič.

    • Milan Šotola (22. prosince 2015 v 11:14)

      Měl byste se nad sebou, pane Oberfalcere, zamyslet. Pan Houdek vás pochválí, že snížíte nájem a vy mu za to ještě vynadáte.

      • Radek Novotný (25. prosince 2015 v 10:40)

        Souhlas. Tenhle článek je docela proradniční, ale pan Oberfalcer by potřeboval stalinistický básničky, aby mu všechno bylo dobrý.

    • Pavel Sovák (31. prosince 2015 v 12:42)

      Proradniční článek je pro vás bič? Vzpamatujte se, než vás lidi vypráskaj jako Vondryse!

  3. František Škola (21. prosince 2015 v 8:39)

    Proč jen studentům ? Jestli studenti středních škol , ani jejich rodiče , dědečkové a babičky nejsou schopni za 4 roky studia ušetřit cca 1500,- Kč na žáka na zaplacení nákladů spojených s plesem , tak ať ho nedělají. Když se domluví maturák pro spojené 2 třídy ( kdysi to bývalo běžné ) tak je to polovina . Je to cca 35,- Kč / měsíc , 17,50 / měsíc. Když k tomu město zruší i ohňostroj , zbyde i na příspěvek pro nemocnici.

Nechcete pejska k adopci?