Mažoretkový sport má ve Strakonicích již dlouholetou tradici

Mažoretkový sport má ve Strakonicích již dlouholetou tradici. Pořádá se zde totiž každoročně, začátkem července Zemské mistrovství Čech. Tomu předchází kola oblastní, která se pořádají např. v Kladně, Žatci, nebo Chlumci, konající se v květnu. Tam jsou vybrány nejlepší skupiny, které jedou do Strakonic.

Soutěž zahajuje průvod, který putuje Katovickou ulicí, v čele s domácími mažoretkami Otavankami, které nosí vlajky jednotlivých měst, jenž mažoretky zastupují. Místo kam průvod směřuje je Most Jana Palacha, kde na úvod řekne pár slov starosta Pavel Vondrys a prezident Českého mažoretkového svazu Tomáš Stavěl. Zde představí jednotlivé skupiny a nic nebrání tomu, aby porotci začali hodnotit první skupiny.

První soutěžní disciplína je defilé, které hudebně doprovází Strakonická dechová kapela Nektarka. Úkol defilé spočívá v tom ujít 80, nebo 100 metrů (záleží na věku dívek ve skupině) a porota během jejich vystoupení sleduje, zda jdou synchronizovaně, jestli jim padou hůlky, nebo jdou příliš pomalu, takže zastaví kapelu a mnoho dalších věcí, za které se jim odečítají body. Někteří porotci, ale mají na starosti kladné body, tedy jaký udělala na porotu dojem- zda se usmívají, zvedají dostatečně nohy atd.

otavanky-1

otavanky-2

Autor fotografií: Edita Malivojević

Večer, můžete vidět nepovinné soutěžní disciplíny, se kterými chtějí mažoretky zazářit. Pořádají se v Městském kulturním středisku a patří mezi ně Pompony, Twirling a Show Corps, což je choreografie s rekvizitami. Použít mohou opravdu cokoliv- stuhy, míče a mnoho dalších věcí. Záleží pouze na jejich představivosti.

Následující den se pokračuje s povinnou částí soutěžní disciplíny Klasická mažoretka. Koná se v letním kině. Dopoledne zde můžete vidět skladby dětí mladších a dětí starších. Odpoledne soutěží dívky v juniorské a seniorské kategorii. Po předvedení svých celý rok trénovaných skladeb následuje přestávka, o které už probíhá jiný předem připravený program. V tu dobu porotci dopisují poslední body a rozhodují, kdo na jakém místě bude a zda skupina postoupila. Každoročně také probíhá soutěž Miss mažoretka. Ve Strakonicích se nominované dívky představí, řeknou o sobě pár informací a soutěž pokračuje v Poděbradech. Po skončení programu nezbývá nic jiného než vyhlásit postupující skupiny. Tímto celá Strakonická soutěž končí a postupující dívky pokračují na Mistrovství České republiky v Poděbradech.

Autor: Kristýna Malivojević

741 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?