Johanka Hůrková vítězkou Jihočeského poháru v běhu na lyžích

Ve středu 13. 4. 2016 byly slavnostně vyhlášeny výsledky Jihočeského poháru v běhu na lyžích kategorií předžactvo, mladší a starší žactvo. Jde o dlouhodobou soutěž, kde se bodují všechny krajské závody v sezóně.

Ze závodníků strakonického SKI KLUBU se mezi nejlepší probojovala Johanka Hůrková, která zvítězila v kategorii starších žákyň. Velká gratulace pro Johanku a motivace pro ostatní členy klubu. Věřím, že to Johance bude „jezdit“ i v dalších sezónách…

Johy_jihočeský pohár

Na druhém snímku jsou všichni vítězové Jč poháru: Petr Vondraš (do 10 let, Ski Šumava Vimperk), Vojta Bolda (ml. žáci), Josef Kadlec (st. žáci – oba Sokol Stachy), Johanka Hůrková (st. žákyně, SKI KLUB Strakonice), Hanka Randáková (ml. žákyně), Johana Satoriová (do 10 let, obě Sokol Stachy).

Johy_jihočeský pohár_společná

foto: archiv SKI KLUBU Strakonice

Johanky jsem se zeptal na několik otázek:

Lyžařská a biatlonová zimní sezóna se blíží ke konci, jak tu letošní sezónu hodnotíš?

JH:  Začátek sezóny vypadal dobře. Povedly se mi některé závody, jak v hladkém lyžování, tak v biatlonu. Na konci sezóny se mi už tolik nedařilo. Protože v prosinci nebyl sníh, byly některé závody přesunuty až na teď. Takže kalendář závodů byl teď hodně našlapaný a závodit každý víkend bylo opravdu náročné.

Kterých letošních lyžařských a biatlonových úspěchů si nejvíc ceníš?

JH: Dařilo se mi letos při krajských závodech na Vodníku ve Vimperku. A to jak v bruslení, kde se mi podařilo vyhrát krajský přebor, tak i v klasice, kde jsem doběhla druhá, ale vítězka byla z Plzeňského kraje, takže i tady jsem se stala přebornicí kraje pro rok 2016. V biatlonu jsem na Českém poháru v Jablonci dojela na 6. místě a v Letohradě mi 6. místo uteklo o 1 sekundu. Na olympiádě dětí a mládeže jsem byla ve skatu na 4. místě a v klasice na 7. místě a v krajské štafetě jsme pak byly na 5. místě. O minulém víkendu se mi podařilo vyhrát závod na 5 km volně v rámci Karlova běhu na Božím Daru, což je taková obdoba našeho Šumavského maratonu. Velmi si cením i 2. místa v anketě Sportovec Strakonicka v kategorii Talent do 18 let.

Jak se dá kombinovat lyžování a biatlon?

JH: Trénink na lyžích je v žákovských kategoriích stejný, ale ve Strakonicích není možno střílet při lyžování, takže na podzim lyže nahradí kolečkové lyže. V zimě suším (míření na terč bez střelby) a trenéři vždy říkají, že závod je nejlepší trénink.

Co tě baví na běžeckém lyžování a co na biatlonu?

JH: Zatím se dá kombinovat obojí. Lyžuji, protože mě baví závodit. Ale biatlon je díky střelbě trošku víc napínavý.

Liší se nějak příprava na běh na lyžích a na biatlon?

JH: Zatím se příprava moc neliší. U biatlonu samozřejmě přibývají tréninky střelby. Oba sporty se liší pouze v tom, že u lyžování můžete změřit, jak rychle jedete, ale u biatlonu vlastně do poslední chvíle nevíte, jak jsou na tom soupeřky a v tom je to napínavé.

Co tě čeká teď po zimní sezóně?

JH: Chci ještě jet závod v Bodenmais, lauf v Německu, kde se mi loni podařilo zvítězit. Potom krátký odpočinek a začíná suchá příprava a letní biatlon.

Doporučila bys běh na lyžích a biatlon ostatním mladým zájemcům? Proč?

JH: Určitě. Jsme dobrá parta, nejen u nás v oddíle. Třeba já jsem se seznámila na závodech s holkami z celé republiky. Navštívila jsem různá závodiště. Mám spoustu hezkých zážitků a doufám, že to tak zůstane. A když třeba v budoucnu přestanu jezdit závody, tak na běžkách můžu jezdit celý život.

 

Johy_stupne_KP Johy-stupně plackaski-klub

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Radek Sosna

998 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?