Na Strakonicku se sjeli Mladí lidovci z celé republiky

Ve dnech 6. – 10. července 2016 se na zámku ve Štěkni u Strakonic uskutečnil letní tábor Mladých lidovců, mládežnické organizace KDU-ČSL. Sjelo se na něj na 80 účastníků z celé České republiky. Čtyři dny byly věnovány vzdělávacím aktivitám, besedám s osobnostmi, praktickým workshopům i volnočasovým aktivitám včetně návštěvy zdejšího jezu či fotbalovému zápasu na zdejším hřišti.

Jako přednášející akci navštívily významné politické osobnosti KDU-ČSL: vicepremiér a předseda strany Pavel Bělobrádek, ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, ministr kultury Daniel Herman, místopředseda Poslanecké sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola, poslanec Jaroslav Klaška či europoslanci Pavel Svoboda a Tomáš Zdechovský. Dorazili i regionální lidovečtí politici: náměstek primátora Českých Budějovic Jaromír Talíř, bývalý senátor Josef Kalbáč, zastupitel Jihočeského kraje Pavel Talíř či starosta Radomyšle Luboš Peterka.

lid4Akci navštívili i bývalí ministři Ivan Pilip, Josef Zieleniec a Jiří Pospíšil. Z řad nepolitických odborníků dorazili politologové Petr Just a Marian Sekerák či pedagog Pavel Sekyrka, ředitel písecké obchodní akademie. Závěrečným hostem pak byl v neděli 10. července politický filozof Daniel Kroupa.

Předmětem debat byla horká politická i praktická témata, jako například aktuální geopolitické výzvy, budoucnost sociálně-tržního hospodářského modelu, směřování veřejných politik v oblasti kultury, sociální péče, zemědělství a rozvoje venkova či školství. Účastníci tábora se taktéž dozvěděli, jak zpracovat projekt v rámci rozhodování místní samosprávy či jak se dostat do médií. Prodiskutovali i některé aktuální otázky v sociální oblasti či téma sladění práce a rodiny.

V rámci volnočasových aktivit účastníci navštívili i husitské bojiště u Sudoměře a zhlédli prezentaci krojované Selské jízdy na koních i Skupův koutek a dřevěné sochy Spejbla a Hurvínka v Mladějovicích. Večerní program charakterizovala hudební produkce v podání Dudáckého tria ze Strakonic a českobudějovické kapely Čtyřlístek.

Akce měla uzavřený charakter, a tak účast ministrů na akci neměla charakter jejich oficiální návštěvy v městysi i v regionu. Předseda Mladých lidovců Vladimír Hanáček však připomíná, že oficiální návštěva některého z ministrů KDU-ČSL na Strakonicku je připravována na podzim letošního roku.

lid5lid1lid2lid3

Autor: Vladimír Hanáček

1 746 views
Líbil se vám tento článek?

8 komentářů

  1. václav Novák (13. července 2016 v 7:29)

    No , tak to je zase sousto. 80 lidoveckých „svazáků“ z celé republiky ? Budoucí klidná síla naší politické scény? Honzovi Žižků asi nemohlo být dobře , když pod sebou viděl tu budoucí politickou sebranku , kterou předchází pověst , že půjde do koalice s každým neboť hlavní je být u koryta. Že Jendovi ten palcát neupadl , mohlo být o pár budoucích vyžírků méně . Hlavně že jim lidovecké kapacity předali zkušenosti , jak se ta hadí politika dělá .

    • Alžběta Baroňová (13. července 2016 v 7:56)

      Děkujeme za pěkná slova a vážíme si Vaší podpory 🙂 Nevím, jestli víte, ale Mladí lidovci pořádají mimo jiné i spoustu charitativních či dobrovolnických akcí, pro začátek se můžete dočíst třeba zde http://zlinsky-kraj.mladilidovci.cz/1044-2/ nebo zde http://zlinsky-kraj.mladilidovci.cz/ucili-jsme-deti-na-zakladni-skole-umeni-sebeobrany/ – všechno to děláme ve svém volném čase, zadarmo a rádi, protože věříme tomu, že to má smysl. A moc rádi si o tom promluvíme někdy osobně – přijďte někdy, rádi si s Vámi popovídáme .-)

      • Václav Novák (13. července 2016 v 9:00)

        Vážená paní nebo slečno . Charitativní akce dělá i mnoho dalších spolků , organizací i jedinců , není proto třeba vás ve Zlíně plácat po ramenou . Kdyby se vaši starší kolegové ve vrcholové politice více starali o to , aby se v této zemi nekradlo , nebo alespoň kradlo méně , nebylo by charitativních akcí potřeba . Vždyť to jsou vaši spolustraníci , kteří obhajují nekončící požadavky nenažraných církví . Jejich nároky na státní rozpočet jistě mnohonásobně přesahují vaše charitativní dary . Nejsem komouš , ani věřící . Abych si udělal jasno o politické čistotě představitelů KDU-ČSL , nemusím chodit na hrátky kádrových rezerv politické strany kdysi reprezentované čestným politikem Mirkem Kalounkem , panem knížetem Švarcenegrem ( oba toho času TOP 09 ) a přítelem sudeťáků panem Herbalem .Strakonický senátor také nic moc . Jinak Vám přeji , aby se Vám v jihočesku líbilo .

        • Alžběta Baroňová (13. července 2016 v 9:13)

          ano, líbilo se nám tam, děkujeme 🙂 Jsem ráda, že mé ideály mne ještě stále drží a stále věřím tomu, že dělat určité věci má smysl. Stále věřit, že lepší než si stěžovat a nadávat, je se chopit díla a snažit se to aktivně změnit, a pevně doufám, že mne tato nálada ještě nějaký čas nepustí. Vzhledem k tomu, že virtuální komunikace může být plná komunikačních šumů, mé pozvání na osobní rozhovor stále platí 🙂 Přeji Vám krásné letní dny, Alžběta Baroňová

          • Václav Novák (14. července 2016 v 10:56)

            Děkuji , zvykám si na čestné politiky , léto si od nich pokazit nenechám. Vám přeji ať Vás ideály a snaha změnit svět nikdy neopustí . Předpokládám , že jste si přednášky od vašich lektorů – politiků sama přefiltrovala a porovnala s realitou.

        • Kamil Kůta (14. července 2016 v 11:46)

          „Charitativní akce dělá i mnoho dalších spolků , organizací i jedinců.“ Kolik charitativních akcí děláte vy, pane Nováku?

          • Václav Novák (14. července 2016 v 8:22)

            Vy mě taky pane Kůta , necítím potřebu se Vám svěřovat . Od roku 1989 podnikám a za podporu různých sportovních , kulturních i charitativních akcí se rozhodně nestydím . Dávám dobrovolně a nemám potřebu se tím chlubit .

          • Kamil Kůta (15. července 2016 v 12:55)

            Hlavně že moralizujete jako nějaká Matka Tereza 🙂

Nechcete pejska k adopci?