Lipensko chce lákat turisty na stožeckou tmu

Tma jakou jste neviděli! Lipensko chce lákat turisty na černočernou tmu a marketingově tohoto fenoménu využít. Turistický spolek Lipenska společně s Českou astronomickou společností, Astronomickým ústavem Akademie věd ČR a obcí Stožec pořádá atraktivní vědecký seminář, který bude popisovat fenomén tmavé oblohy a to zejména v souvislosti s tématem astroturistiky.

Přijeďte si užít tmu a hvězdy, které se jen tak nevidí. Některé obce na Lipensku chtějí začít lákat turisty na tmu s jasným hvězdným nebem. Na takovou, jakou si lidé z měst kvůli světelnému znečištění nemají doma šanci užít. Turistický spolek Lipenska (TSL) společně s Českou astronomickou společností, Astronomickým ústavem Akademie věd ČR a obcí Stožec pořádá v říjnu atraktivní vědecký seminář, který bude tento fenomén popisovat a to zejména v souvislosti s tématem astroturistiky.

Základní premisa je jednoduchá. Lidská sídla, zvláště velká města, jsou dnes znečištěna nadměrným množstvím světelného smogu, který způsobují například pouliční lampy nebo obchodní centra. Pro lipenské obce, které jsou izolovány od průmyslových a městských zdrojů světelného znečištění, je velmi černá tma příznačná. Tak proč si jí neužít?!

manek_1Oblast Lipenska, ale i Šumavy je největší oblastí tmavé oblohy v České republice. Bohužel se v této části republiky tomuto fenoménu zatím nikdo systematicky nevěnoval. Dokud za námi nepřijel Turistický spolek Lipenska s tím, že by chtěli s tmavou oblohou pracovat a její tmavost exaktně změřit. Víme, že se jedná o zajímavou oblast, nakolik je ale oproštěna od světelného smogu, musíme ještě prověřit. S měřením oficiálně začneme na zmiňovaném semináři a bude trvat přibližně půl roku,“ uvedl Pavel Suchan, tiskový tajemník Astronomického ústavu a spoluorganizátor semináře.

Tmavé oblohy plné hvězd chce využít k propagaci území Turistický spolek Lipenska spolu s obcí Stožec a místními podnikateli. „Tmavá obloha a krásně viditelné hvězdy vnímáme jako potenciál pro tzv. astroturistiku. Městský člověk, který už není zvyklý na kontakt s noční oblohou, je skutečnou tmou doslova unešen. Nic takového doma nemá šanci zažít, ale u nás na Stožci a na Lipensku ano, říká starostka obce Stožec Drahomíra Stanžovská.

Právě TSL přišel s podnětem pro uspořádání semináře s názvem Tmavá obloha plná hvězd v oblasti Lipenska. V programu semináře nechybí například příspěvek, který účastníky seznámí s tím, jak tmu co nejlépe zachovat.

Máme na Lipensku něco mimořádného a tak bychom to rádi ukazovali lidem. Místním přijde úplně samozřejmé, že vidí tisíce hvězd, ale lidé z města takový pohled neznají. To je důvod využít přednosti území. Zároveň jsme si ale vědomi, že oblast tmavé oblohy je třeba chránit, aby v budoucnosti nedocházelo k jejímu světelnému znečištění. I o tom bude seminář. Fenomén chceme využívat i v marketingu,“ řekl Jiří Mánek, předseda TSL a iniciátor akce.

Už jsem kontaktovala známé skláře, kteří nám budou pro turisty vyrábět suvenýry v podobě krásné černé skleněné kapky pravé lipenské tmy a máme už i další nápady,“ potvrzuje marketingové využití tmavé oblohy Dagmar Šubová, ředitelka hotelu České Žleby, ve kterém se bude seminář o tmavé obloze konat.

Seminář, který se uskuteční 6. října v Českých Žlebech je určený všem, jak říká Jiří Mánek, zejména podnikatelům z Lipenska od Stožce po Rožmberk, což je území, o které spolek pečuje. „Přednášet budou odborníci na světelné znečištění a pozorování noční oblohy, stejně jako odborníci na astroturistiku,“ uzavřel Mánek.

Na seminář naváže workshop pro fotografy, jehož účastníci se budou pod vedením profesionála učit, jak správně fotografovat noční oblohu.

Pro zájemce bude lépe se přihlásit na uvedený email: katerina.hudeckova@tslipenska.cz, nebo telefon: 776 699 074.

manek_2 manek_3

Autor: Jiří Mánek

525 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?