Mladí strakoničtí lyžaři zakončili seriál 5x Vimperkem

Čtvrtým a pátým závodem pokračoval seriál podzimních lyžařských krosů 5x Vimperkem, kde se prosadili i závodníci Ski klubu Strakonice.

Kros Hajná Hora

Čtvrtým závod seriálu se konal na sv. Václava 28. září. Jednalo se o klasický a tradiční kros na Hajné Hoře ve Vimperku, který je znám svým kopcovitým profilem. Ze závodníků strakonického Ski klubu vynikli především Beáta Brandová, která v kategorii  nejmladších dívek vybojovala krásné 2. místo, Matěj Novák, který vyhrál kategorii žáků – šneků, Jan Houška, který byl stříbrný v kategorii starších žáků, v kategorii mladších dorostenek stříbrná Barbora Bočková a bronzová Štěpánka Hanušová,  v mladších dorostencích vyhrál s více než půlminutovým náskokem Jonáš Novotný, starší dorostenec Antonín Hanuš doběhl na 2. místě a Lada Brandová se Zdenou Houškovou, které opanovali závod žen hobby (1. a 2. místo). Bojovali i ostatní závodníci, přestože se na stupně vítězů neprosadili.

 

lada-a-zdena-na-stupnich

Ženy hobby na stupních vítězů: vlevo Zdena Houšková, uprostřed Lada Brandová.

 

bea-a-nela-na-startu

Nejmladší závodnice na startu: č. 6 Beáta Brandová, č. 15 Nela Nováková.

 

barca-a-stepa-na-stupnich

Stříbrná Barbora Bočková a bronzová Štěpánka Hanušová.

 

vitezny-jonas

Jonáš Novotný – vítěz kategorie mladších dorostenců.

 

terezka-na-trati

Tereza Vlasáková na trati svého závodu na 2 km.

 

Běh do vrchu

Závěrečným závodem tohoto seriálu byl tradiční Běh do vrchu na Vodníku. Nejmladší závodníci si zaběhli  100m trať s hromadným startem a již zde se naši závodníci prosadili. Mezi chlapci doběhl s minimální ztrátou Adam Heide na 6. místě a mezi děvčaty vybojovala Beáta Brandová bronzovou medaili, kdy o stříbru a bronzu rozhodovala „rychlejší“ noha v cíli, a Nela Nováková  skončila šestá. Její bratr Matěj Novák byl zcela suverénní v kategorii chlapců ročníků 2009 – 2010, v tomto závodě nazvaní žáci – šneci. Matěj vůbec jako šnek neběžel, a tak na 300m trati vyhrál a „nadělil“ druhému v cíli téměř 40 s.

Mezi děvčaty stejných ročníků, tentokrát kategorie žákyně – žížaly, mile svým výkonem překvapila Lucie Heide, která výborným během vybojovala 2. místo a stříbrnou medaili (ve svém druhém závodě v životě). Barbora Silovská startovala v nejpočetnější kategorii žákyně – gazely (16 závodnic) a doběhla devátá, když jí chybělo 0,4 s  na 7. místo.

Všechny další kategorie již čekal výběh až na vrchol kopce, tzn. vzdálenost 1 300m více či méně neustále do kopce.  Mezi mladšími žáky doběhl na 7. místě Kryštof Brand, mezi stejně starými děvčaty Tereza Vlasáková na 5. místě.  Starší žactvo už bylo opět medailové, když chlapeckou kategorii vyhrál s náskokem Jan Houška a Vojtěch Silovský doběhl na 5. místě (s 0,1s ztrátou na závodníka na 4. místě). Mezi děvčaty získala stříbrnou medaili za 2. místo Johanka Hůrková (se ztrátou 2,2 s na vítězku). I v dorosteneckých kategoriích bylo závodníky Ski klubu Strakonice vidět. Mezi mladšími dorostenci doběhl Jonáš Novotný na 3. místě a děvčata se dokonce vešla ve dvojici na stupně vítězů, Barbora Bočková získala stříbrnou medaili za 2. místo a Štěpánka Hanušová byla bronzová. Ve starších dorostencích si vyběhl Antonín Hanuš bronz za 3. místo a Filip Boček doběhl na 6. místě.

 

matej2

Vítězný Matěj Novák na nejvyšším stupni.

 

honza

Vítěz kategorie starších žáků Jan Houška.

 

barca-na-trati

Barbora Silovská na trati svého závodu.

 

Byly vyhlášeny i celkové výsledky seriálu 5x Vimperkem, kde se z 5 závodů počítaly 4 nejlepší výsledky. Ve svých kategoriích zvítězili a poháry a hodnotné ceny si odnesli Matěj Novák (4x 1. místo) a Johanka Hůrková, Vojtěch Silovský získal pohár za 3. místo a Barbora Silovská skončila na konečném 6. místě. Ostatní závodníci neměli dokončený potřebný počet 4 závodů.

 

johy

Johanka Hůrková vyhrála celkově seriál 5x Vimperkem v kategorii starších žákyň.

 

vojta

Vojtěch Silovský – celkově třetí v kategorii starších žáků.

 

„Mám radost, že se prosazují hlavně mladí závodníci, kteří mají hezký vzor ve svých starších a zkušenějších kamarádech. Matěj Novák je ve své kategorii zcela suverénní a doufám, že to dokáže potvrdit i v zimě v lyžařských závodech. Velmi mile mě překvapila svými výkony Lucie Heide, která začala chodit na tréninky teprve nedávno a už se dokázala porovnat s nejlepšími závodnicemi ve své kategorii. V žákovských kategoriích budeme v zimě spoléhat na Johanku Hůrkovou a pevně doufám, že své výkony z podzimu dokáže do lyžařských závodů přenést i Honza Houška, který by s Vojtou Silovským a Járou Zahradníkem mohli vytvořit silnou oddílovou štafetu nejen na krajských, ale i celostátních závodech. Pro většinu dorosteneckých závodníků je již prioritou spíše biatlon, ale věřím, že i oni se dokážou probojovat na celostátní závody v běhu na lyžích. Čeká nás ještě závod v přespolním běhu ve Čkyni a pak již bude příprava zaměřena na zimní sezónu.“

Autor: Radek Sosna

965 views
Líbil se vám tento článek?

4 komentářů

  1. Senior (9. října 2016 v 4:20)

    Gratulace . Rozhodně lepší podívaná , možná i lepší reprezentanti Strakonic , než politici s preferenčními hlasy . Poděkování panu Sosnovi.

    • Radek Sosna (9. října 2016 v 7:28)

      Pokud není gratulace míněna ironicky, tak za lyžaře děkuji. A co se týká preferenčních hlasů, také mě voliči trochu zklamali… 🙂

      • senior (9. října 2016 v 10:42)

        Práce se sportující mládeží je rozhodně záslužnější, než plácání hubou v krajském zastupitelstvu.

    • Radek Kubinyi (9. října 2016 v 8:18)

      …. politikovi s preferenčími hlasy. Super 😀

Nechcete pejska k adopci?