Jihočeši 2012 míří do krajské rady, Zimola získá svůj třetí mandát

I přes pokles počtu mandátů zřejmě hnutí Jihočeši 2012 velmi pravděpodobně posílí na svém vlivu. Z opozičního uskupení se stane součást krajské koalice.

Od nástupu Jiřího Zimoly do čela kraje před 8 lety je zvykem spolupráce dvou nejsilnějších stran. Ve volebním období 2008-2012 tak sociálnědemokratický předák vládl s ODS, následující čtyři roky s komunisty. Letošní volby ale dvěma nejsilnějším uskupením (ČSSD a ANO 2011) daly těsnou menšinu 27 mandátů z 55, a tak bylo nutno přizvat třetího partnera.

Tento výběr nebyl samozřejmý. Babišovo hnutí prosazovalo ODS, což odmítal lídr levice. ČSSD naopak chtělo oslovit lidovce, to se zase nelíbilo druhému partnerovi. Jako kompromisní kandidát tak bylo vybráno středové hnutí Jihočeši 2012, které reprezentuje také strakonický zastupitel Pavel Pavel.

Ačkoliv Jihočeši 2012 získali méně hlasů než před 4 lety, následující volební období je dokážou účinněji zužitkovat. Koalice ČSSD-ANO-JIH12 se navíc bude opírat o celkem pohodlnou většinu 31 hlasu. Pozici v krajské radě by pro třetího koaličního partnera měl obdržet lídr kandidátky Pavel Hroch, jehož angažmá se bude týkat podpory venkova. Dvě nejsilnější strany si rozdělí po pěti křeslech.

Stav ve Strakonicích

Vývoj na krajské politické scéně kontrastuje se situací ve Strakonicích. Zde bylo zvykem, že se zapomnělo na stranické dresy a městské zastupitelstvo s krajem našlo ochotně společnou řeč, ať už složení obou orgánů bylo jakékoliv. Situace se ale nyní mění.

jih12Například po rozpadu strakonické ODS v roce 2009 nastala situace, kdy se proti tehdejšímu starostovi Pavlu Vondrysovi postavili dva městští radní – Karel Vlasák a Marie Žiláková. Přestože se ozývaly hlasy žádající jejich odvolání, Vondrys je v radě ponechal. Jeden z důvodů byl fakt, že oba dva zmínění politici byli zároveň součástí krajské rady, a tak se v zájmu rozvoje města na osobní spory zapomnělo.

Například zastupitel Josef Zoch /Strakonická Veřejnost/ ovšem nyní přišel s vyjádřením, že nezvolení Vondryse do krajského zastupitelstva znamená jeho „osobní tragédii“. Ve skutečnosti jeho nezvolení kompenzuje fakt, že díky preferenčním hlasům se do tohoto voleného orgánu dostal Vondrysův kolega Pavel Pavel, který tak bude jedním z koaličních politiků. Krajské záležitosti se proto začínají plně točit kolem podpory infrastrukturních projektů, škol či zdravotnických zařízení, na jejichž financování se kraj podílí.

Situace se má tak, že od roku 2014 strakonická radnice nebyla schopna vyjednat žádný nový výrazný finanční příspěvek na veřejné projekty. Naopak v rámci údajných úspor odmítla projekt opravy kruhového objezdu v Ellerově ulici, na nějž již dotace byla. Úspory se navíc nekonají, protože tytéž investiční výdaje jsou pouze rozděleny do více kroků, a tudíž jsou škrty pouze optické.

Zůstává otázkou, zda osobní nevraživost radničních představitelů vůči svým předchůdcům není jeden z důvodů poklesu investičních příjmů. Odhodí starostovi lidé stranické uvažování a naleznou společnou řeč se svými rivaly na kraji?

Autor: Lukáš Houdek

1 806 views
Líbil se vám tento článek?

9 komentářů

  1. Pavel Sovák (26. října 2016 v 9:28)

    Strakonická veřejnost žije ve vlastním vesmíru.

  2. Marie Žiláková (26. října 2016 v 9:38)

    Ráda bych uvedla na pravou míru zveřejněné informace. V roce 2009 se strakonická ODS nerozpadla. Místní sdružení ODS Strakonice pracuje nepřetržitě od roku 1991. V roce 2009 jsem se proti nikomu nepostavila, pisatel zřejmě naráží na fakt, že jsem byla v roce 2008 nominovaná oblastním sněmem ODS Strakonice na kandidátní listinu pro krajské volby. V radě města jsem pracovala do roku 2010.

    • Patrik Salc (26. října 2016 v 11:41)

      Spíše asi naráží na fakt, že jste seděla v radě, ale v podstatných záležitostech (rozpočet atd.) jste hlasovala proti radnici. Přesto jste z funkce radní nebyla odvolána.

      • Marie Žiláková (26. října 2016 v 4:59)

        Proti radnici jsem nikdy nehlasovala. Na to pozor.

        • Patrik Salc (26. října 2016 v 5:41)

          Nemyslel jsem to jako výtku. Naopak v řadě ohledů jsem vám za to fandil.

          • Marie Žiláková (27. října 2016 v 9:59)

            Děkuji.

  3. senior (30. října 2016 v 4:25)

    Tak nám autor článku vysvětlil jak to po „důležitých“ krajských volbách bude fungovat, kdo s kým by měl nebo neměl vládnout . Jsouc přesvědčen , že krajské úřady jsou naprosto zbytečné, je dle mého názoru úplně jedno , kdo naše město bude v tomto zbytečném zastupitelstvu zastupovat . Bude-li strakonický zástupce navíc oslňovat stejnou účastí jako v minulém období je téměř jasné , že velké investiční dotace očekávat nelze .

    • Josef Zoch (1. listopadu 2016 v 5:54)

      Plně souhlasím. Od pana Pavla nelze očekávat, že by se zasazoval o podporu Strakonic. Plně to prokázal již v minulém volebním období.
      Příkladem je jeho 21.hlasování na 23. zasedání zastupitelstva Jihočeského kraje dne 19.05.2016 ve 13:50:02, ve kterém se schvalovala dotace „ochrana před povodněmi“ v oblasti Přední Ptákovice ve Strakonicích. A výsledek jeho hlasování? Dotaci nepodpořil. Zjevně asi nechtěl pomoci svému městu a svým občanům. Proto se při jeho hlasování objevilo „ZDRŽEL SE“.

      • Milan Kůta (1. listopadu 2016 v 8:59)

        Potrefená husa, Josef Zoch, se ozvala.

Nechcete pejska k adopci?