Strakonice navštívil předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda

V pondělí 31. října 2016 navštívil Strakonice europoslanec za KDU-ČSL a předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda. Docent evropského práva a bývalý ministr pro legislativu dorazil do našeho regionu za účelem setkání s občany, informování o aktuálním dění v Evropském parlamentu a seznámení se s místními problémy.

V dopoledních hodinách absolvoval dvě besedy se studenty středních škol: na Střední průmyslové škole stavební ve Volyni se vedle základních informací o práci europoslance a činnosti Evropského parlamentu stala velkým předmětem zájmu i otázka přijetí eura v ČR a došla řeč dokonce i na situaci v Sýrii a zapojení velmocí do tamního válečného konfliktu. S ohledem na budoucí profesní zájmy studentů padly i otázky týkající se jednotného pracovního trhu v EU a ochrany spotřebitele.

hany1Podobnou tematizaci měla i beseda na strakonickém gymnáziu, kde pan europoslanec věnoval zvláštní pozornost budoucím perspektivám EU po tzv. brexitu. Prohlásil, že Velká Británie byla vždy tak trošku ve specifické pozici v rámci Unie skrze velké množství výjimek z norem, které si vyjednala, a její odchod z EU nepovažuje za zásadně škodlivý pro budoucí vývoj integrace. Studenty v otázkách zajímal též osobní život pana europoslance a jeho profesní zkušenosti. V závěru ředitel školy Miroslav Hlava sdělil několik svých osobních postřehů, vyvěrajících z praxe ředitele střední školy a dotýkajících se aktuální národní legislativy a jejího srovnání s řešeními v některých dalších evropských zemích.

Po obědě navštívil pan europoslanec strakonickou radnici, kde byl společně s emeritním senátorem Josefem Kalbáčem přijat starostou města Břetislavem Hrdličkou. V téměř dvouhodinové debatě přišla řeč na aktuální dění ve městě, připravované investiční akce a potřebu jejich finančního pokrytí, včetně využití zahraničních dotačních zdrojů v rámci projektů přeshraniční spolupráce. V této věci poskytl pan europoslanec několik cenných rad a přislíbil pomoc při zprostředkování kontaktů. Na závěr setkání se podepsal do pamětní knihy města. Po krátké procházce městem, hany2doplněné o historicko-místopisný výklad, včetně návštěvy strakonického hradu, se pan europoslanec odebral do restaurace Lovecká bašta, kde pobesedoval s pozvanými hosty. Debata se opět stáčela na aktuální evropská témata, ale větší pozornost byla věnována činnosti nejsilnější frakce Evropské lidové strany v Evropském parlamentu a tomu, co se už její české delegaci podařilo prosadit. Řeč přišla i na témata rozvoje venkova a jeho podpory z EU a budoucnost čerpání finančních prostředků z evropských fondů v ČR.

Pan europoslanec odjížděl zpět do Prahy v půl sedmé s průběhem návštěvy očividně spokojen, obzvlášť poté, co obdržel dárkové balení piva ze strakonického Měšťanského pivovaru. Nikdo z nás nepochybuje o tom, že ve Strakonicích nebyl naposledy a rád se k nám zase podívá. Zájem Pavla Svobody o situaci v našem městě je důkazem, že Evropa začíná tam, kde každodenně žijí její obyvatelé.

 

Mgr. Vladimír Hanáček

předseda OV KDU-ČSL Strakonice

hany4hany6hany3hany5

Autor: Vladimír Hanáček

1 167 views
Líbil se vám tento článek?

6 komentářů

  1. politolog (9. listopadu 2016 v 9:53)

    Strakonice potkalo velké štěstí . Nemakačenkové z vysoké politiky ve Strakonicích . Studenti byli určitě nadšeni tím jak to funguje v Bruselu a jaké perspektivy je čekají , když se budou dobře učit . Pan emeritní možná povyprávěl , jak radil bývalému prezidentovi . Pan starosta se také zajisté dozvěděl , co potřeboval . Za čas strávený s delegací mohl sice udělat i něco užitečného , ale protokol je protokol . Oběd u Haie jim také chutnal , strakonické pivo též. S napětím budu sledovat , co návštěva strakonickým občanům přinese . Nebo se pánové z KDU-ČSL přijeli pouze připomenout před blížícími se volbami ? To určitě ne , to bych jim ubližoval .

    • Vladimír Hanáček (9. listopadu 2016 v 11:40)

      Vážený pane kolego,
      díky za komentář! Na tento názor máte plné právo. Jen si Vás dovolím opravit, že jsme v Lovecké baště neobědvali, nýbrž pouze pili to, co vidíte na fotce. 🙂 A volby se blíží v podstatě pořád. Příští nevolební rok bude 2027. Takže ať děláme co děláme, jen se zviditelňujeme před volbami…;-)
      Ať se Vám daří!

      • politolog-váš nevolič. (10. listopadu 2016 v 9:05)

        Děkuji za respektování mého názoru . I kdyby pánové u Haie poobědvali , popřál bych jim dobrou chuť . Fotky jsem moc neprohlížel , nebylo na nich nic , co by stálo za pozornost . Jsem pracujícím občanem této země , peníze si vydělávám vlastní prací , nečerpám dotace , nemám dluhy a chodím k volbám ( kromě do krajů a do senátu ) . Snad ani nemohu za to , že mě rodiče varovali před politiky s černým pozadím . Život mě potvrdil , že měli pravdu . Nemám rád politiky , kteří nemají žádnou vizi , žádný program , žádné zásady , říkají si klidná síla a jsou ochotní jít do holportu s každým , protože je třeba být u koryta. Voličům tvrdí , že je to nutné k prosazení vlastního programu . Klidně se zviditelňujte , já budu zase pracovat , abych alespoň trochu přispěl k tomu , že v tom korýtku bude něco k sežrání . Permanentní zviditelňování do něj nic nepřisype . Jinak Vám osobně přeji vše dobré i když vaší práci pro toto politické uskupení nechápu . To je ale můj problém .

        • Kamil Kůta (10. listopadu 2016 v 4:46)

          Vaše mindráky nikoho nezajímají.

          • Politolog (10. listopadu 2016 v 7:11)

            Proč to čtete? Dívejte se na telku nebo si přečtěte Blesk .

          • Kamil Kůta (10. listopadu 2016 v 10:34)

            Ano, to si o vás také říkám.

Nechcete pejska k adopci?