Předjarní čištění a instalace ptačích budek ve Strakonicích

V neděli 19. února jsme se sešli k pravidelné předjarní akci čištění ptačí budek, kterými je osazeno několik lokalit na území města. Po předchozích zásazích už zbývaly neošetřené jenom dvě lokality (Rennerovy sady a Mlýnská stoka pod Hvězdou), ve 14 příchozích účastnících jsme mohli věnovat podstatnou část sil k vyvěšení osmi nových ptačích příbytků na druhém jmenovaném místě.

IMG_9046Z ošetřených 16 budek na uvedených dvou místech byla v loňské hnízdní sezóně pouze jediná neobsazená – shodou okolností šlo o specifický šoupálkovník. Obsazenost ostatních budek (klasických sýkorníků) byla rozdělena přibližně půl na půl mezi sýkory a vrabce. Tento statistický ukazatel je ve srovnání s minulými lety určitě potěšující – zvlášť v lokalitě Rennerových sadů byla obsazenost budek v minulosti přibližně poloviční.

Roli může hrát mnoho faktorů (potravní nabídka v okolí, nabídka ostatních hnízdních možností, početnost ptáků atd.), proto je velmi těžké odhadovat nějaký trend. Situaci při následujícím hnízdění může ovlivnit rovněž vymizení další důležité potravní základny – keřů tisů z okolí glorietu. Obsazenost ptačích budek v ostatních lokalitách je podobná údajům z minulých let, jejich menší polovina zůstala neobsazená.

V případě zájmu o více informací nebo pokud byste se chtěli zapojit do těchto a podobných aktivit na ochranu přírody na Strakonicku, kontaktujte nás na adrese: posta@csop-strakonice.net.

 

Jan Juráš, ZO ČSOP Strakonice

Autor: Jan Juráš

660 views
Líbil se vám tento článek?

2 komentářů

  1. ptáčník (26. února 2017 v 2:51)

    Je potěšující , že statistika v obsazenosti ptačích budek potvrzuje , že se ptákům ve Strakonicích líbí . Trochu zneklidňující je , že polovina budek zůstává neobsazená . Doufám , že tento trend nebude pokračovat . Pokud neobsazování budek vykáže dlouhodobější trend , bude nutné ptáky neobsazené budky umístit do lokality , kde se ptákům líbí více . Snad si toho budou vážit a do Strakonic jich přiletí víc .

    • Jan Juráš (26. února 2017 v 4:18)

      V dřívějších letech většinou obsazenost budek souvisela s potravní nabídkou pro ptáky v jejich bezprostředním okolí – zejména keřů s jedlými plody. Dlouhodobý trend je však úbytek těchto důležitých prvků ve městech.

Nechcete pejska k adopci?