Zeleným pivem za zelenou Šumavu se na Zelený čtvrtek bude připíjet ve 30 šumavských hospodách

Na Zelený čtvrtek pokračuje podpora zelené Šumavy akcí „Na Zelený čtvrtek, zeleným pivem za zelenou Šumavu“. Ve třiceti šumavských hospodách, od Železné Rudy až po Loučovice, si ve čtvrtek 13. dubna budou lidé připíjet na zelenou Šumavu. Velikonoční podporu zelené Šumavy organizuje spolek Šumavský Králováci a Centrum pro občanské svobody. Čepovat se bude Velikonoční zelené ze strakonického pivovaru Dudák.

pozvánka lícŠumavský Králováci a Centrum pro občanské svobody nedávno uspořádali na Kvildě konferenci „Komu patří Šumava“. Té se účastnilo téměř 150 milovníků zelené Šumavy. Cílem akce bylo poukázat na chyby v připravené novele zákona o ochraně přírody a krajiny, kvůli které Šumavě hrozí další kůrovcové kalamity.

Zelené lesy byly odedávna symbolem Šumavy. Za posledních 10 let však kůrovec napadl a usmrtil jenom v NP Šumava téměř 4 miliony dříve živých zelených smrků. Přitom jsou zelené lesy důležité pro absorbování skleníkového plynu oxidu uhličitého, producentem životadárného kyslíku a především jsou určující složkou šumavské přírody, která podmiňuje život rostlin, živočichů i člověka.  „Pokud poslanci na počátku dubna definitivně odhlasují novelu zákona o ochraně přírody, bude se kůrovec na Šumavě dál rozšiřovat a zeleného lesa ubývat. Bude méně horizontálních srážek a bude narůstat sucho. Akcí chceme letos poukázat na nesmyslnost agresivního aktivistického přístupu v ochraně přírody, který škodí především přírodě samotné, ale také místním lidem,“ říká organizátor akce Jiří Mánek, předseda Šumavských Králováků, dříve také ředitel NP Šumava.

Přijedu na Šumavu jako vždy rád. Lámu i tátu. A rozhodně budu pít zelený pivo za zelenou Šumavu a nechci kůrovcový pivo nebo dokonce aktivistický. Šumava musí zůstat lidem, jak jí znám posledních 27 let. Nechci ani nové pohraniční, ani ochranářská pro lidi zakázaná pásma přes půl hor,“ deklaruje svou přítomnost na akci Václav Klas mladší, předseda Centra pro občanské svobody.

Jako všichni místní máme rádi zelenou lesnatou Šumavu. Nechceme, aby se dál šířil kůrovec a ubývalo zeleného lesa a vody, proto akci šumaváků podporujeme a rádi poskytneme náš tradiční pivní speciál – Velikonoční zelené. Je to dvanáctistupňové pivo, které je barveno čistě přírodním výluhem z jarních kopřiv. Pro Šumavu je důležitá voda a čistá příroda, stejně jako pro naše pivo, tak to jde pěkně dohromady,“ říká ředitel strakonického pivovaru Dudák, Marek Pohanka.

pozvánka rubTřináctého dubna si Velikonočním zeleným z pivovaru Dudák na zelenou Šumavu budou lidé moci připít například v Železné Rudě, Prášilech, Srní, Rejštejně, Modravě, Kvildě, Na Bučině, ve Zdíkově, ve Vimperku, Strážném, Stožci, Nové Peci, Horní Plané, Frymburku, Lipně nad Vltavou a v Loučovicích. Kompletní seznam všech zapojených hospod a restaurací najdou zájemci na přiložené pozvánce. Pivo se bude čepovat do vyprodání zásob.

Ze svých setkání a přípitků zeleným pivem na zelenou Šumavu nám můžete zasílat fotografie na email: info@sumavsky-kralovaci.cz. Nejlepší fotografie, koláže, či prezentace uveřejníme na webu, Facebooku a budeme je dále šířit, zelená Šumava vaše obrázky potřebuje.

 

 

Jiří Mánek,

rychtář spolku Šumavský Králováci

tel.: 731530475

 

 

Autor: Jiří Mánek

1 008 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. Ekolog (30. března 2017 v 7:24)

    Ano,tak je to správné.

Nechcete pejska k adopci?