Josef Kalbáč uctil oběti války a upozornil na přelidňování populace

Druhá světová válka v Evropě skončila před 73 lety, 8. 5. 1945. Přinášíme proto projev Josefa Kalbáče, někdejšího senátora za strakonický region, který u příležitosti 5. května vzpomněl na tyto události a propojil je s komplikacemi nynějšího světa.

Hezké nedělní odpoledne, vážený pane starosto, vážený pane konzule, vážený pane senátore, vážené dámy a pánové. Dnes je to přesně 73 roků, také byla neděle, když v těchto chvílích, v těchto místech se shromáždil obrovský dav lidí, aby uvítal vojáky Spojených států, kteří o půl třetí přijížděli od Volyně, v čele s poručíkem Bláhou a starostou města. Radost byla obrovská, i když den předtím 5. května v ulici 5. května položilo 11 mladých mužů život při průjezdu německým transportérem, který pak ještě dokonal svoje hrůzy v nedalekých Cehnicích, kde dalších 7 životů bylo obětováno. A my dnes vzpomínáme nejen tuto radostnou událost, protože celkové osvobození bylo až o 2 dny později, kdy v Remeši se podepsala smlouva o definitivním ukončení války na evropském kontinentě.

kalbáč2Válka oficiální skončila až 2. září v Tichomoří, takže trvala přesně 6 let a 1 den. Zanechala 62 436 000 obětí a český národ přišel o 365 000 lidí. 25 000 vojáků, 63 000 civilistů a 277 000 židů. Z našeho obvodu přišli o život v průběhu okupace čtyři desítky občanů. Začínali v Obraně národa, pokračovali v organizaci Věrni zůstaneme, byl tady houževnatý ÚVOD, kde oběti primář Hradecký a farář Jílek stáli v čele tohoto hnutí za záchranu mnohých životů. Položili své životy komunisté, položili své životy i další občané. Heydrichiáda bylo to největší zlo, které zanechalo i u nás oběti na životech. A bohužel tady sehrála roli zrada jednoho z kolegů. Neblahé dědictví, které často provází tento národ.

A proto dnes již po 73 letech jsme vděčni, že je Evropa v mírovém žití. Přejme si, aby i souhry národů byly takové, aby k podobným hrůzám nemohlo dojít, protože víme, jaké jsou složitosti života. Když druhá válka roku 1945 skončila, bylo na zeměkouli 1 miliarda 944 milionu lidí. Teď jich je 7 miliard – 3,5x víc. Afrika přelidněna, Asie přelidněna, Jižní Amerika přelidněna. To vše nese důsledky těch neblahých jevů, jimiž jsme svědky. A proto si přejme, aby ti, co stojí v čele států a mají rozhodovací pravomoc, zachovali dobrý rozum, vzájemné dobré vztahy, aby i v dalších letech se nejen Evropa, ale celý svět mohly rozvíjet v míru.

Vzdejme čest všem, kteří své životy položili na frontách světových válek, i těch našich ze Strakonicka. A děkuji, že nezapomínáme, že si každoročně v těchto místech připomínáme tyto významné události. Děkuji.

Autor: Lukáš Houdek

1 053 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?