Koho volit v nadcházejících komunálních volbách

Na začátku října nás v celé zemi čekají další místní volby. Rozhodnou o tom, kdo bude v obcích kormidlovat příští čtyři roky. Schválně nepíši ani vládnout, ani sloužit. Oboje je totiž špatně. Těšit se na vítězství a plánovat uchvácení moci, rozdělení funkcí v radě, ovládnutí městských organizací, to už jsme párkrát zažili a umí to každý blbec.

Strakonice jsou proslulé pomyslnými boji na barikádě, kdy na opačných stranách plánují revoluci dva nesmiřitelné tábory. Ovšem slibovat občanům, co báječného pro ně uděláme, je také hloupost. Předvolební programy se hemží zvýšenou podporou všem, na jejich realizaci bychom museli mít trojnásobný rozpočet. Zároveň se musí realisticky počítat s tím, že se nezavděčíme všem. Nakonec dobrý politik musí mít vnitřní sílu prosadit i nepopulární opatření, které městu pomůže v budoucnosti. Jinak bychom si nemuseli hrát na zastupitelskou demokracii. Chtít se zalíbit voličům za každou cenu, např. některými populistickými rozhodnutími, zvláště dávat vše zdarma, může obec finančně zruinovat.

Pan Gerčák měl dobrý nápad představit na těchto stránkách lídry nově vzniklých kandidátek. U každého z nich je třeba ocenit odvahu, se kterou jdou se svými názory s kůží na trh. Nerozhodnutým voličům to může být ku pomoci, ujasní si, kdo je kdo, koho volit budou a komu hlas nedají ani omylem. Je to však neskonale málo. Každá kandidátka má jednadvacet nominantů a je třeba si jasně uvědomit, že ve Strakonicích má, oproti jiným volbám, volič jednadvacet hlasů.

procentoUrčitě nehodlám dávat moudré rady, koho zakřížkovat. Jsme svébytní jedinci a každý hlas je demokratický, i když se některé strany tváří, že jejich ideoví protivníci jsou nedemokraté. Podle zákona má každý hlas stejnou váhu.

Strakonice, jako takové, volají po něčem jiném, než co doposud zažívaly. Ne že by se nic nedělalo, nestavělo, nebudovalo. V tom není zakopaný pes. Na zamyšlení je způsob, jakým se k tomu všemu, od počátečních fází až ke konečné realizaci, přistupovalo.

,,Naše názory jsou jediné správné a opozice jen kritizuje.“ Je přitom úplně jedno, zda to hlásá Pavel nebo Břetislav. To vidí každý, kdo nezavírá oči před nepříjemnou realitou. Jak z toho ven? Nejsem naivní, abych se domníval, že ti dva budou po volbách hrát druhé housle. Mají dost skalních příznivců, abychom se na ně mohli těšit i v novém, ustavujícím zastupitelstvu. S plnou vážností říkám, že tam patří. Z jednoduchého důvodu: ve Strakonicích není moc lidí, co by se tolik angažovali pro obec. Jejich zápal a zkušenosti je třeba využít ku prospěchu celku. Nemám kouzelný prsten a nezařídím, aby se nehádali. Ostatně sváry nad věcnými tématy jsou solí politického života.

A tu již mohu představit svůj návrh, jak se zařídit za plentou ve volební místnosti.

Našemu milovanému domovu, na soutoku Otavy a Volyňky, chybí více aktivních, politicky schopných a prozíravých politiků. Vím, nerostou na stromech. A také vím, že za třicet let se žádný takový neobjevil, kromě dvou, výše jmenovaných. Pár takových se o to pokusilo. Snažili se, na chvíli pracovali pro město, pak zas zmizeli. Že by chyba voličů? Ani náhodou. V politice dvojnásob platí, že štěstí přeje připraveným. Přitom ne vždy se musí dařit. Politik s vizí ustojí neúspěch v jednom či dvou volebních období. Důležité je odhodlání běžet velmi dlouhou trať.

Já osobně znám pár lidí, co chodí na zastupitelstva jako aktivní diváci. Vím o těch, kteří se zajímají o věci veřejné (latinsky res publica), jako členové různých spolků i jako solitéři svými skutky a myšlenkami kultivují étos strakonické občanské i politické společnosti.

Když ještě k tomu připočteme, že jsou to Strakoňáci tělem a duší, přičemž nemusejí být nutně zde narození, pak máme pro dva kohouty docela slibnou konkurenci. Čím více bude v příštím zastupitelstvu ,,bláznů“, kteří pro město i dýchají, a přitom mají rozdílné názory, tím hůře se bude prosazovat vláda jednoho muže.

Nepleťme si to s anarchií. Prostě a jednoduše bych chtěl, aby nás reprezentovaly osobnosti nemající problém při jednáních ventilovat a prosazovat postoje svých voličů, a to při vzájemném respektu. Viděl jsem už dost ,,zastupitelů“, s tituly i bez nich, kteří čtyři roky promlčeli.

Přeji všem voličům chladnou hlavu, šťastnou ruku a kvalitní propisku.

Autor: František Karel Ladislav

965 views
Líbil se vám tento článek?

5 komentářů

  1. Strakoňák (19. srpna 2018 v 7:44)

    Další myšlenkový výpotek pana Františka Karla Ladislava ( dále jen FKL ) . Dosud jsem si myslel , že volby jsou o tom , aby je někdo vyhrál a vítěz předvedl , že sám , nebo s někým v koalici ( bohužel máme většinový systém ) předvedl , že umí městu / kraji / vládnout a pokusí se splnit alespoň část toho , co před volbami slíbil . Dle názoru pana FKL to ale dokáže každý “ blbec “ . Pan FKL očekává kormidelníka – ten blbec nebude , nebude vládnout , ale kormidlovat . Přeloženo do reality – Strakonice dosud ovládali “ blbci “ . Rozdělili si funkce v radě , ovládli městské podniky a vládli . Jak to udělá kormidelník nám pan FKL neprozradil .
    Vidím to trochu jinak . Kultivovat myšlenkami veřejný prostor , zastupitelstvo nevyjímaje umí každý b…c Utrousit myšlenku je velice jednoduché . Podstatně náročnější ale je , nést za realizaci oné myšlenky odpověnost a to nejen politickou .
    Pane FKL , srovnejte si v hlavě , co hodláte pro Strakonice udělat a vstupte do politiky . Ne coby kormidelník , ale jako lídr , který o svých skvělých nápadech přesvědčí voliče . Předvádět se ( zdržovat) na jenání zastupitelstva je fakt málo . Rád si přečtu Váš program pro Strakonice a možná Vás budu volit. Ne jako kormidelníka , ale jako osobu , která za realizaci svého programu nese odpovědnost 🙂 .

  2. F.K.Ladislav (20. srpna 2018 v 5:58)

    Zaujalo mne, u odvážného anonyma Strakoňáka, tvrzení: ,,Předvádět se ( zdržovat) na jenání zastupitelstva je fakt málo .“ Kolikrát už jsem to slyšel. Vondrys zavedl 3-minutový limit jen kvůli tomu, že Hrdlička zdržoval. Hrdlička ponechal časové omezení řečníka, aby Vondrys nezdržoval. Od té doby se polovina času tráví hádkami o to, kdo a kdy smí a nesmí mluvit. Někteří zastupitelé proto i odcházejí z jednání.
    Máme nebo nemáme demokracii? Má zastupitel právo a povinnost plně a bez omezení hájit zájmy svých voličů?
    Zastupitelská demokracie holt zdržuje, to je její účel. A to bych chtěl, aby se změnilo ve strakonickém zastupitelstvu. Ať se zdržuje a klábosí třeba dva dny. Bude-li to ku prospěchu projednávané věci, proč ne. Sfouknout body programu za půl hodiny, převálcovat opozici, říkat si – už aby to skončilo, to opravdu umí každý.
    Jak napsal Jan Ámos Komenský: ,,Všeliký spěch toliko pro hovada hodný jest.“

    • Strakoňák (20. srpna 2018 v 8:30)

      Pane FKL , to zdržování na jednání zastupitelstva nebylo mířeno na Vás . Opravdu netuším proč a kolikrát jste to slyšel právě vy . Na druhé straně trocha sebekritiky neškodí , že ? Na zastupitelstva nechodím , stačí mě zvukový záznam doma večer u kávy . I tak je to velký zážitek . Pravděpodobně máme rozdílný pohled na demokracii . Já osobně za vrchol demokracie považuji „svobodné“ volby . Po volbách už je nutné nastolit jasná pravidla , kterými se bude jednání nejen zastupitelstva řídit . Vaše představa o bezbřehém plkání na zastupitelstvu je docela úsměvná . Opravdu si umíte představit jak může být “ ku prospěchu projednávané věci “ třeba dvoudenní klábosení ? Věřím , že to snad ani nemůžete myslet vážně . Pokud ano je mě Vás líto . Převálcování opozice si asi pletete s přehlasováním a o tom právě ta zastupitelská demokracie je.
      Jinak Honzu Kámoše Komenského neznám , asi bude ještě trochu starší než já . To ještě bývávalo na všechno dost času 🙂 . Já mám zase heslo „čas jsou peníze“ . Asi jsem to hovado , které se již téměř 30let živí podnikáním a na zbytečné klábosení a zdržování nemá čas . Za projev demokracie opravdu nepovažuji sáhodlouhé přihřívání vlastní polívčičky a zdržování zastupitelů i veřejnosti při jednáních zastupitelstva . Ano , zastupitel má právo i povinnost hájit zájmy voličů , zároveň ale má i povinnost respektovat většinu – ve Vašem vidění demokracie , když je „převálcován“ většinou .

      • Šnobr (20. srpna 2018 v 12:14)

        Jenomže to převálcování o kterém mluví pan FKL způsobuje, že se klíčové věci mění každé 4 roky, vždy vše od začátku. Takhle přece své podnikání nevedete. Pokud jste úspěšný podnikatel, nejdříve myslíte (ideálně aspoň 2 tahy dopředu), pak něco uděláte. Bohužel současná strakonická garnitura to dělá přesně opačně.

        • Strakoňák (20. srpna 2018 v 1:09)

          O podnikání toho víte opravdu hodně 🙂

Nechcete pejska k adopci?