Strakoňáci vyloučili politiku. Jakou?

V místní skupině Strakoňáci na Facebooku nedávno proběhla anketa, zda si její členové přejí či nepřejí v ní zveřejňovat politické příspěvky. Jakkoliv se z více než 14 tisíc členů skupiny ankety zúčastnil jen malý zlomek přítomných, hlasující s velkou převahou upřednostnili variantu politické příspěvky vykázat.

Hanacek1Lokální skupina sdružuje lidi, kteří kromě nějakého emocionálního (pozitivního či snad i negativního) vztahu k našemu městu mají společné i to, že na rozdíl od anonymních internetových fór se můžou kdykoliv potkat osobně na ulici, na zastávce, u doktora, v obchodě, na plavečáku, zkrátka kdekoliv. Lidé, kteří společně sdílí veřejný prostor ve městě, by přece měli mít zájem mezi sebou vést diskusi o tom, jak by jejich město mělo vypadat, co si zde přejí či nepřejí vybudovat, změnit nebo zachovat. Můžou sdílet zkušenosti a hodnotit, jak se jim ve Strakonicích žije, co tu funguje a co ne a co lze udělat pro to, aby se tu něco zlepšilo. Rozhodování o podobných tématech se už od dob starého Řecka říká POLITIKA.

Ne, nehodlám zde rozvíjet filozofické úvahy ve stylu antických myslitelů o významu obce. Pouze si dovolím podotknout, že obec je skutečně fungujícím společenstvím lidí, pokud tito společně sdílí nějaké hodnoty, na kterých svůj společný život v obci zakládají. Mezi takové hodnoty patří například místní patriotismus a snaha zušlechťovat svoji obec jako vhodné místo pro život.

Vzletné úvahy tohoto typu však blednou v kontrastu s poměry, jaké dlouhodobě ve Strakonicích představuje místní politická scéna. Výstupy v duchu ostré osobní konfrontace, kde jedni tvrdí černé a druzí bílé, kde jakékoliv věcné téma je nahlíženo prizmatem „qui bono“ a podle toho taky hodnoceno a jakákoliv snaha debatu umravnit a udržet ve věcné poloze znamená vystavení se riziku, že jedna vás začne foto Hanáčekoznačovat za „kolaboranta“ s tou druhou, nemohou dlouhodobě nikoho zaujmout. Jestliže se strakonická „politika“ tohoto stylu posléze přenesla i do místní facebookové skupiny a pozorovatelé začali být častováni sděleními, jejichž cílem bylo ukázat, kdo je větší darebák, není se čemu divit, že se začali přiklánět k variantě takovou „politiku“ ze skupiny vykázat…

Jeden komentátor nedávno napsal, že „slušnost není politický program“. To nepochybně není. Věcná debata a respekt k sobě navzájem je však podmínkou naplnění konkrétního politického programu. Ve skupině Strakoňáci, jakož i všude jinde, kde se vzájemně potkáváme, bychom se snad měli bavit o tom, proč jsme hrdí, že jsme ze Strakonic, a jak se zasadit o to, aby bylo stále na co. Nebo snad nejsme a ani být nechceme?

Pokud se politika stává synonymem osobních konfliktů, nevraživosti a vzájemného ostouzení, nezbývá nic jiného než konstruktivně řešit jenom, co kdo dnes vaří, který lékař o víkendu ordinuje a že někdo našel ztracené klíče. Jsou to nepochybně v našem všedním životě důležité věci, ale dlouhodobě šťastnými nás nečiní. Politika ano, pokud je ovšem založená na hodnotách a morálních principech. Pokud s ní nejsme spokojeni, usilujme o to, aby se tak dělo. Politika tu totiž bude vždy, jde jen o to, kdo ji bude dělat a jak.

 

PhDr. Vladimír Hanáček

lídr KDU-ČSL ve Strakonicích

Autor: Vladimír Hanáček

1 176 views
Líbil se vám tento článek?

2 komentářů

  1. Šnobr (22. srpna 2018 v 8:10)

    Děkuji pane Hanáček , naprosto přesné definování politické scény ve Strakonicích . Úsměvné je , že s konfrontačním stylem jednání přišlo politické hnutí , které si dokonce slovíčko SLUŠNOST dalo do názvu hnutí . Slušnost se nedostavila , protože někteří , tehdy opoziční zastupitelé , neměli se slušnými shodný názor . Ve stejném politickém stylu pokračuje i současně vládnoucí hnutí , SV . Pouze se situace otočila , z těch opozičních zastupitelů se stali vládnoucí a z vládnoucích opoziční . Položme si otázku , jak lze slušně jednat a vládnout , když rozdílné názory na řešení stejného problému jsou a asi i nadále budou naprosto normální a přehlasování , nebo většinový názor mnozí vnímají jako převálcování .

    • Vladimír Hanáček (23. srpna 2018 v 9:26)

      Děkuji! Máte bohužel pravdu. Jako nejhorší vidím to, že se tu rozmáhá mentalita „kdo nejde s námi, jde proti nám“, jinými slovy, kdo nesdílí náš názor a nechce věc řešit stejně jako my, stává se minimálně podezřelým… Věcná debata je pak nemožná. Bohužel to není jenom ve Strakonicích. Je to dnes celospolečenský trend… 🙁
      Pěkný den!

Nechcete pejska k adopci?