Strakonice, ráj na zemi

Strakoňáci mají nyní důvod k radosti. Městské nájemné mají za polovic a teplo je dokonce o dvě třetiny levnější. A to vše pro lidi s trvalým pobytem ve Strakonicích! Informuje místní tisk strakonickou veřejnost. 

Jak by se vám tato zpráva líbila? I takto by to mohlo vypadat po komunálních volbách za čtyři roky. Kam jsou až politici schopni ve svých slibech zajít za vidinou vítězství či udržení moci, nám ukazují už nyní před volbami. Každý něco slibuje.

„Blaničtí rytíři vyjeli!“ zvolala s úsměvem manželka a ukazovala na předvolební noviny, kde nám bylo mimo jiné slibováno, že v příštím roce svoz odpadu pro Strakoňáky bude zadarmo. No, to by bylo super! Protože jsme vcelku početná rodina, tak bychom to přivítali s radostí. Vždyť za Vondryse jsme platili dohromady něco přes 3000 Kč, za nynější koalice už o půlku méně a teď by to bylo dokonce zadarmo. No, paráda. Aspoň něco ušetříme. Jenže to celé má háček. Svoz odpadu není zadarmo. Ročně nás stojí 14 mil. korun.

Letos se platilo 260 Kč na osobu. Rozpočítáme-li to, vychází nám necelá koruna denně. V tomto úhlu pohledu, zas tak moc neplatíme. Pokud jsme schopni si zajít do kavárny, restaurace nebo si dát na festivalu klobásu za 70 korun, pak cca 30 Kč měsíčně za svoz odpadů bychom dát taky mohli. Přeplněné supermarkety jasně ukazují, že se nám daří dobře, že na tom finančně zas tak špatně nejsme.

IMG_20180918_150749Spoluúčast občana na věcech veřejných je stále v naší zemi velkým tabu. V nedávném televizním diskuzním pořadu o zdravotnictví se přítomní zmínili mimo jiné i o tom, že některé evropské státy volají po zásadní reformě, protože současný stav je již neudržitelný. Jenže pokud jakýkoliv politik přijde s myšlenkou nějaké spoluúčasti pacienta, určitě ve volbách neuspěje. A tak se o tom mlčí. Podobné je to i v jiných oblastech.

Měli bychom se jednou korunou denně podílet na nákladech, které jsou spojené se svozem odpadu? Já myslím, že ano. Ulehčili bychom tím rozpočtu a bylo by například na opravu chladícího systému na zimním stadionu, který je již v havarijním stavu, a nebo na jiné nezbytně nutné výdaje, kterých je ve Strakonicích požehnaně. Je potřeba si uvědomit, že věci zadarmo prostě nejsou. Vždy něco stojí. I když platíme daně, neznamená to, že bychom neměli nějak městu ještě dál pomoci. Protože peníze, které přicházejí od státu na provoz města, prostě nestačí. Mimochodem, ještě pořád čerpáme všelijaké dotace z EU. Co budeme dělat až dotace nebudou a do toho přijde nějaká ta ekonomická krize? Já si to vůbec nedokážu představit. Schodkový rozpočet při ekonomickém růstu? Neměl by spíše směřovat do kladných čísel? Možností, jak může občan pomoci rozpočtu města, moc není. Ale jsou to například právě ty odpady, kde můžeme zmírnit náklady hrazené městem.

Jedu-li po dálnici, musím mít dálniční známku. Když dám dítě do kroužku, platím. Během školní docházky se platí sešity, některé učebnice a dokonce se posílají peníze na speciální účet, z kterého jsou pak hrazeny ještě některé další věci. Na to vše jsme si už zvykli a spoluúčast nám přijde normální. Tak proč bychom se neměli podílet i na některých jiných věcech?

Zkusme vidět věci kolem nás ve větších souvislostech a nenechme se zlákat nezodpovědnými sliby.

Přeji šťastnou volbu.

Autor: Pavel Gerčák

1 804 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?