Dostupné bydlení Strakoňákům

Téměř denně vidím ve skupině Strakoňáci na Facebooku poptávku po malometrážním bytě 1+1, 2+1, 2+0 apod. ve Strakonicích. Tato častá poptávka však bývá téměř bez odezvy. Naopak když někdo jenom občas nabídne malometrážní byt k pronájmu, během několika minut se snese smršť komentářů potenciálních zájemců.

Nemusí být člověk zrovna znalec místního realitního trhu, aby si nevšiml, že u této kategorie poptávka výrazně převyšuje nabídku. O nájmy malometrážních bytů se doslova boxuje, o koupě už nikoliv, což při dnešních tržních cenách bytů příliš nepřekvapuje.

HanyParadoxní přitom je, že se jedná obvykle o byty v soukromém vlastnictví. Těch městských nám tu po privatizaci bytového fondu v minulém desetiletí mnoho nezbylo a obvykle jsou obsazené. Dopracovat se k nim je navýsost složité. Město by přitom mělo místní obyvatele udržet na svém území, pokud tu pracují, nakupují a tráví volný čas. Proto nemůže nechávat otázku bydlení jen „neviditelné ruce trhu“.

KDU-ČSL přichází celostátně s konceptem dostupného bydlení. Díky aktivitě našeho poslance a místopředsedy strany Jana Bartoška se podařilo přesvědčit ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou, aby stát podpořil tento projekt pro obce. Záměr spočívá v tom, že stát získá úvěr od Evropské investiční banky a získané peníze pak přes Státní fond rozvoje bydlení poskytne obcím. Ty z něj realizují buď novou bytovou výstavbu, anebo ještě lépe, tedy s menšími náklady, rekonstruují staré objekty ve svém vlastnictví a upraví je na byty. Za regulovaný rozumný nájem je pak pronajmou občanům k bydlení a příjmy z nájmu použijí na splátky úvěru. S EIB je už předjednán úrok 1,15 % a fixace na 20 let, takže postupné nižší splátky nebudou problém.

Projekt by se měl podle slov paní ministryně rozjet na jaře 2019. Zbývá tedy jen vytipovat vhodné objekty a pustit se do toho, a to i u nás ve Strakonicích. Město několik téměř nevyužitých objektů vlastní, anebo vlastnit může. Je třeba o tom včas diskutovat.

Strakoničtí lidovci jsou na tuto diskusi připraveni! Chceme podpořit projekt dostupného bydlení a přivést ho i do Strakonic. Podpoříme tím všechny jednotlivce i rodiny, mladé i starší, kteří chtějí bydlet a nemají kde. Záměr není nereálný, jak se možná na první pohled zdá, naopak! Je třeba ho dobře připravit a uskutečnit. Pojďme do toho společně!

PhDr. Vladimír Hanáček

lídr KDU-ČSL ve Strakonicích

 

Autor: Vladimír Hanáček

902 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?