Zamyšlení se nad komunálními volbami

Spekulací o tom, jak to vlastně dopadne, bylo před volbami jako vždy hodně. Já osobně jsem si vybudoval vlastní, skromnou teorii – dojde k ještě větší segregaci hlasů napříč spektrem kandidujících stran a my budeme po 6. říjnu opět s napětím sledovat tvorbu nové koalice.

Vysvětlení jsem pro to měl jednoduché – SV na mě zkrátka nepůsobila jako legitimní obhájce prvenství. Působila na mě ve svém jednání jako nekorektní a neprofesionální strana. A domníval jsem se, že to tak vnímá i mnoho občanů města Strakonice. Proto jsem předvídal pokles mandátů pro SV a tím pádem ještě rovnoměrnější rozprostření hlasů.

procentoJenže jak to tak bývá, život v sociální bublině bývá zrádný. Celkem 51 % Strakoňáků si myslelo něco jiného než já. A jelikož je každý po bitvě generál, musíme se vrátit a podívat se, proč to takhle vlastně dopadlo.

Začněme nejdříve u vítěze voleb. Proti SV byla vedena intenzivní diskreditační kampaň, což ve finále zmobilizovalo potenciální voliče, kteří by k volbám jinak vůbec nepřišli. Otevření dlouho realizovaného obchvatu nebo oslavy 100 let republiky jsou věci, které zajisté také přihrály SV pár bodů.  Pomyslnou třešničkou na dortu byla perfektně načasovaná kampaň ve formě plakátů, ačkoliv podle mého názoru s dost prázdnými, nic neříkajícími slogany a populistickými sliby. Podtrženo, sečteno – vytvořil se volební potenciál, který ve Strakonicích už dlouho nikdo neměl. Úspěch TOP 09 a Jihočechů si vysvětluji silným obsazením předních pozic kandidátek. Tyto osobnosti jsou ve Strakonicích velmi známé a už si vybudovaly renomé. U ODS to vidím jinak – tato strana má díky své tradici šanci bodovat téměř všude. Má velice rozšířenou základnu skalních voličů po celé republice. Dovolím si tedy tvrdit, že při úspěchu ODS obsazení kandidátek nehrálo až zas takovou roli.

Důvod neúspěchu hnutí ANO je velice lehce identifikovatelný – je to přehnaně neosobní kampaň a naivita, že jméno Andreje Babiše bude stačit k získání voličů. To samé by se dalo říct u hnutí SPD, které zaujalo podobnou strategii. Neúspěch ČSSD a KSČM mě nepřekvapil – trend ústupu levicových subjektů je všudypřítomný. Jen výsledek KDU-ČSL je pro mě záhadou. Kandidátka byla dle mého dostatečně kvalitní a kampaň velice dobře odvedena. Osobně jsem očekával jejich vstup do zastupitelstva.

Břetislav Hrdlička a jeho parta má teď možnost předvést, kolik věcí z jejich programu jsou vlastně ve skutečnosti ochotni realizovat. V současné době neexistují bariéry, které by jim v tom bránily. Zbývajícím pěti zastupitelům nezbývá nic jiného než odvádět důkladnou opoziční práci a bít na poplach pokaždé, kdyby SV chtěla udělat něco zbrklého nebo nerozumného.

Autor: Adam Palivec

1 230 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. Vladimír Hanáček (14. října 2018 v 8:18)

    Napsal jste to moc hezky, Adame. V drtivé většině souhlasím. Dovolím si jenom několik tezí k našemu výsledku: skalní voličské jádro KDU-ČSL je ve Strakonicích cca 4% (potvrzuje se zkrátka, že jsme primárně stranou venkovskou 🙂 ). Abychom překročili 5%, musíme získat další voliče, kteří tak pevnou vazbu na KDU-ČSL nemají. To lze především přítomností silných osobností na kandidátce, jako tomu bylo před rokem 2010. Ve vší úctě k nám všem jsme takovou osobnost, která by výrazně kumulovala hlasy i mimo skalní lidovecký elektorát na kandidátce neměli. Jednali jsme s řadou osobností, ale nikdo z nich kandidovat nechtěl. Ideální je, když jde o někoho, koho lidi dobře znají z nepolitické profese, kde denně pracuje se spoustou lidí – lékař, učitel, ředitel firmy či instituce atd. A taky je ideální, když je to osobnost už věkem trošku seniornější, protože potom ta práce s lidmi trvá už několik desetiletí a těch lidí jsou tisíce… Největší potenciál z nás měl v tomhle pochopitelně Míra Žitný a jeho zisk hlasů to dosvědčuje, ale přece jenom je to taky teprve třicátník a s padesátníky se nemůže rovnat. 😉 Potenciál do budoucna ale rozhodně má. Nad rámec skalní podpory nám tak plynuly hlasy hlavně od lidí, kteří nás znají osobně. Někoho z kandidátů třeba z práce či někde z nějakých společenských aktivit, mě třeba někteří lidé znají ještě z dětství. Bohužel na to se tolik hlasů nabrat moc nedá a na 5% to nestačilo…
    V kampani jsme se snažili zacílit na další voliče hlavně skrze naše tradiční témata, jako je podpora rodin či školství. Myslím, že to určitý ohlas mělo, ale už v kampani jsem si všiml, že na to pozitivně reagují lidi, kteří jsou už ale rozhodnutí pro někoho jiného. Zejména hegemonie SV tady je pochopitelně naprosto zásadní.
    Z těhle tezí je jasně patrné, kam bychom se měli do budoucna snažit ubírat. Jak to půjde uvidíme. Každopádně osobně bych byl moc rád, kdyby se dařilo politické síly ve Strakonicích spíš integrovat, protože těch 14 kandidátek byl vražedný počet. Podmínkou je zapojení hlavně mladších a dosud politicky nepříliš angažovaných lidí, jelikož nejsou vnímáni kontroverzně.

Nechcete pejska k adopci?