Ruská cesta ve Strakonicích – zhodnocení komunálních voleb 2018

Nejprve šok, potom mírná úleva. Takové jsme měl pocity krátce po sečtení volebních výsledků. Proč šok? No, protože tohle opravdu nikdo nečekal. Ovšem po chvíli mi došlo, že to bylo očekávatelné.

Strakonická Veřejnost dokázala nemožné, z mála vytěžit maximum. ŘSD dostavělo pseudoobchvat, na kterém se město podílelo 10 %. Před volbami se uskutečnilo několik významných kulturních akcí, na všechny vstup zdarma. A nakonec, kdo by neslyšel na odpady zdarma.

Nevyčítám to SV. Naopak, klobouk dolů. Nevím, zda by Jihočeši, být ve stejné situaci, dokázali využít nabízené příležitosti. Snad ano, či snad, při své dřívější bohorovnosti, ne. Každopádně nelze hrdličkovcům nic vyčítat. Spíš závidět.

Úleva se dostavila záhy, při zjištění, kdo z politických vyžírků nedostal mandát. Již po minulých volbách se mi jevila čistější menšinová vláda SV, nyní se ukázalo, že její koaliční partneři byli stejně jen do počtu a smetanu slízli jiní. Dobře jim tak. Škoda bude Štrébla, který ukázal, jak se má důstojně vést jednání zastupitelstva.

Další, kterých naopak škoda nebude, je velký zástup. Od ANO, jejichž lídr se o místní politiku chtěl zajímat až po volbách, přes SPD, za nějž jsem měl původně kandidovat, vedenou nevýrazným a liberálním popíračem Okamurovy celostátní politiky, až po podivína Janského, jemuž šlo jen o vlastní sebeprosazení. Obzvláště mě těší neúspěch údajně křesťanské strany KDU, protože její celostátní i místní politika jde proti názorům katolické i české národní tradice.

Naprosto zřejmé je rozdělení strakonické politiky. Hrdlička, pak dlouho nic, pak Vondrys a potom dlóóóuho nic… Z dlouhodobého pohledu je to nedobré. Ať se misky vah příště překloní na tu či onu stranu, je jasné, že to pořád bude jen o těch dvou. Chyba nespočívá na nich, ty dva nelze vinit z nicnedělání. Vina je na ostatních stranách. Jsou nefunkční, neaktivní, neschopné, nanic.

procentoVoliči rozdali karty. Nejen, že je třeba si zvyknout na další čtyři roky pod kuratelou bossů SV. V prvé řadě mělo přijít velké blahopřání a uznání porážky od jejích rivalů. Možná se tak někde na internetu stalo, ale veřejně jsem to nezaznamenal. Přitom by to byl velký projev demokracie!

Nazval jsem si, sám pro sebe, pár minut po neoficiálním oznámení výsledků, naši situaci ruskou. Vůbec ne v negativním pojetí. Pro odpovědné vládnutí by měl být vždy jeden vítěz. U nás to dopadlo tak, jako by ve Strakonicích byl zaveden většinový volební systém. Nemusíme souznit se vším, co bude SV dělat, ale brát vážně ji musíme. Dostáváme se tak k nejdůležitějšímu bodu, a to je, co s tak obrovskou mocí udělají.

Na posledním zasedání zastupitelstva pronesl Oberfalcer dojemný projev o nutnosti tvrdé opozice. Třeba se nedohodl s Hrdličkou, který po volbách, dva, náhodně vzniknuvší zastupitele, označil za ne-opoziční a u Vondrysovců prohlásil, že je nebere vážně a nechá je potit se ve vlastní šťávě. Je to sice takticky pochopitelné, ale naprosto politicky nevyzrálé. SV musí mít opozici. Nejen v zastupitelstvu, ale obecně v komunální politice. Bude to znít nadneseně, ale ona opravdu může vládce usměrňovat a kultivovat. Tedy toho rozumného. Z dějin víme, že těch nerozumných bylo povícero a vždy skončili špatně. A jejich spolupracovníci též.

Nyní tedy, sám za sebe, neb to považuji za veledůležité.

Břéťo, ze srdce blahopřeji k fenomenálnímu úspěchu! Přeji nejen Tobě, ale celému městu, klidné čtyři roky, co nejméně odpadlíků (při šestnácti zastupitelích jsou téměř jistotou) a solidní politickou i občanskou opozici, která ti občas nastaví zrcadlo ve chvíli, kdy Ti to bude nejméně vhod. Bude to ku prospěchu městu, lidem, i Tobě.

Řečeno s doktorem Cvachem: Važme si protivníků, co dávají fér údery.

Autor: František Karel Ladislav

833 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?