Diskutovalo se o budoucnosti dětských skupin

Dne 11. 12. 2018 se uskutečnilo ve společenském sále SeneCura Seniorcentrum v Písku setkání Ing. Radky Maxové, poslankyně a předsedkyně Výboru pro sociální politiku, na téma „Budoucnost dětských skupin a problematika jejich dalšího financování“.

ano1Zúčastnili se zástupci daných zařízení z okresu Písek, Prachatice a Strakonice, pozvání na setkání rovněž přijali zástupci za hnutí ANO Písek a ANO Strakonice Dana Čondlová, Mgr. Bc. Lubomír Paleček, Jaroslav Pospíšil, Romana Kotrbatá a další.

Podle Maxové hodlá ministerstvo dětské skupiny dále podporovat, avšak změna financování je nutná. Dětské skupiny začaly existovat kvůli nedostatečné kapacitě školek. Po roce 2020 se může přísun unijních peněz zastavit a bez podpory by mohla řada těchto zařízení zaniknout, odhadem až 2/3. Dětské skupiny převážné provozují neziskové organizace, které jsou závislé na financování a podpoře státu. V současné době je u nás více jak 650 dětských skupin, do kterých dochází cca 8000 dětí.

Diskutovalo se zejména o novele zákona týkající se této problematiky. Změna se týká mikrojeslí, dětských skupin i přechodu z evropských zdrojů na národní, a to v roce 2020. Dále se diskuze týkala toho, že Ministerstvo práce a sociálních věci se rozhodlo zrušit limit 46 hodin měsíčně, ve kterém mohou být děti mladší 2 let v jeslích či školce, aniž by rodiče přišli o peníze.

Další téma představovaly výhody či nevýhody dětských skupin. Oproti školce mají plus v menší administrativní náročnosti. Navíc zde nemusí pracovat jen lidé s pedagogickým vzděláním. Téma se stočilo i na bezplatné obědy ve školských zařízeních.

Rozhodně bylo o čem diskutovat a věříme, že i Ing. Radka Maxová si odvezla poznatky a zkušenosti z „praxe“ od jednotlivých diskutujících.

(redakčně upraveno)

ano2ano3ano4ano5

Autor: Petr Sojka

1 553 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?