Prohlášení hnutí Jihočeši 2012 k rozhodnutí Ústavního soudu

Jihočeši 2012 vzali na vědomí rozhodnutí Ústavního soudu ve věci opakování komunálních voleb ve Strakonicích. Ústavní soud svým usnesením vrátil  případ k opakovanému projednání u Krajského soudu v Českých Budějovicích, přestože se s řadou argumentů uvedených v rozsudku krajského soudu ztotožnil.

Oddálila se tím nová šance pro město Strakonice a jeho obyvatele vrátit se do standardních poměrů srovnatelných s jinými městy. Městy, ve kterých se dodržují zákony a konkurenční politické subjekty soupeří svými myšlenkami a nápady a mají pro to rovnocenné podmínky.

Vedení města se v uplynulých 4 letech vydalo cestou zastrašování, vydírání a používání způsobu vládnutí pohybujícího se na hraně totalitních a mafiánských praktik. To vše doplněno o uplácení jednotlivců (např. místy v představenstvech či dozorčích radách), nebo plošnými sliby, že vše co město poskytuje, bude zadarmo.

Moravian_Provincial_Diet_-_Assembly_hall_09

Zdroj: wikipedia.org

Na řadu těchto uvedených praktik, po celodenním dokazování, upozornil ve svém zdůvodnění rozsudku Krajský soud v ČB.

Nijak nezpochybňujeme vůli voličů svobodně se rozhodnout, komu dají ve volbách svůj hlas. Měli by však mít vždy dostatečný prostor rozhodnout se svobodně při plném rozsahu informací, které mají právo mít. To ve Strakonicích umožněno nebylo. Současné vedení radnice zneužívalo vše, co mělo k dispozici, i s využitím finančních prostředků města, aby objektivnímu informování svých občanů zabránilo, včetně dlouhodobého utajování skutečného stavu věcí.

Příkladem může být Teplárna Strakonice a. s. Ještě nedávno vedení města tvrdilo, že je v teplárně vše v pořádku. Nový předseda představenstva však v posledních týdnech zveřejnil informace zcela jiné. Teplárna se nachází ve špatné finanční situaci (na to jsme upozorňovali dlouhodobě), ale ještě větším problémem se jeví personální krize, do které se teplárna neodborným řízením dostala. Teplárně chybí nejen fundované vrcholové vedení, ale i řada odborných profesí, o které přišla v posledních 4 letech. Nemluvě o nevýhodných výprodejích majetku teplárny (rekreační středisko na Kvildě), na které současný předseda představenstva také upozornil.

Lhaním a zapíráním se kumulující problémy nikdy nevyřešily. Naopak časem přerostou do takových rozměrů, že se ani vyřešit nedají. Výmluvy, že v období od podzimních voleb nemohla radnice nic dělat, jsou jen a jen výmluvy. Rada města má stále všechny kompetence a je pouze na vedení města, jak tyto kompetence využije. Včetně peněz, které má k dispozici (každý měsíc 1/12 rozpočtu předchozího roku).

Apelujeme proto na občany Strakonic, aby se více zajímali o to, co se v jejich městě skutečně děje. To, že radnice uspořádá pár koncertů zdarma, jim nevynahradí  újmu, která nastane, až vlivem špatného hospodaření teplárny dojde ke zdražení tepla skokově třeba i o 40 %. Jedině plnohodnotně informovaný volič se ve volbách může dobře rozhodnout.

Apelujeme také na sdělovací prostředky, aby i ony poskytovaly vyvážené a objektivní informace o skutečném stavu věcí v našem městě a zabývaly se tím, co se za poslední čtyři roky ve Strakonicích odehrálo.

JIHOČEŠI 2012 STRAKONICE

Autor: Lukáš Houdek

1 533 views
Líbil se vám tento článek?

2 komentářů

  1. Strakoňák (13. dubna 2019 v 8:21)

    Jihočeši 2012 vydávají prohlášení k rozhodnutí ÚS . Typnul bych si i autora . Pan Houdek to asi není. Autorovi někdo ukradl město i teplárnu . Jihočech nabádá , lhát by se nemělo , lhaním se toho mnoho nevyřeší . S tím lze souhlasit. Jihočech apeluje na občany , aby se zajímali o to , co se ve městě děje . Nezbývá než konstatovat , že občané poslechli a volili tak jak volili právě proto, že sledovali a zajímali se .

    • Crypto (16. srpna 2019 v 7:51)

      SV nabádá, porušujte principy demokracie, je to normální a když to neprojde, tak zpochybňujte demokrat. soudy, justici, vše,co jde proti vám…a ovce poslouchají a papají koblížky, co dostavájí ( MHD, odpady…)….a nastává rok 1948 v roce 2019

Nechcete pejska k adopci?