Volby se budou opakovat, Ústavní soud zamítl stížnost Strakonické Veřejnosti

Téměř rok probíhající politická krize může konečně skončit. Ústavní soud posvětil konání nových voleb.

Ač loňské vítězství hnutí Břetislava Hrdličky bylo se ziskem přes 51 % hlasů a 16 mandátů v 21členném zastupitelstvu drtivé, následné politické boje ukázaly, že vedení města nemá důvod se radovat.

Předvolební kampaň byla velice hrubá a vládní moc se snažila za každou cenu ponížit nepřítele, i když to v zásadě nebylo příliš nutné, jelikož opozice kandidovala silně rozdrobeně. Fauly politický život přináší. Po volbách se však strhla lavina, protože se začalo ukazovat, že přehmatů bylo více, než se mohlo na první pohled zdát.

Moravian_Provincial_Diet_-_Assembly_hall_09Podle dostupných informací Strakonická Veřejnost pochybila hned ve dvou zásadních oblastech. Jednak před volbami neumožnila na městských prostorech dostatečnou propagaci ostatním subjektům, a to nejenom opozičním, ale dokonce ani svým vlastním koaličním partnerům, které by se pak po zrušených volbách do zastupitelstva nedostaly. Například Volba pro město místostarosty Štrébla, která má své politické zástupce již od roku 2002, obdržela pouhých 2,14 %. Dále pak neumožnila propagaci ani opozici, která obhájila mandáty.

Druhý přehmat se stal po volbách, kdy došlo ke skartaci hlasovacích lístků. Jednalo se sice formálně v souladu s pravidly, jelikož byly splněny lhůty pro tento krok, ovšem při rozhodování nebyl zohledněn fakt, že se město ocitlo v politické krizi a bez zvoleného zastupitelstva, a tak není důvod se skartací spěchat. Snaha zbavit se lístků co nejdříve pak vyvolala zbytečně mnoho otázek a podezření, navíc zanechala na rozhodování Strakonické Veřejnosti hořkou pachuť.

Rozhodnutí Ústavního soudu tedy potvrdilo chyby Strakonické Veřejnosti. Zbývá dodat, že náhradní volby mohly být už skoro půl roku hotové, kdyby si porušení pravidel strakonický establishment s Břetislavem Hrdličkou v čele přiznal hned.

Odvolání už není přípustné a ministr vnitra do 30 dnů vyhlásí termín nových komunálních voleb.

 

Foto: Wikipedie.cz

Autor: Lukáš Houdek

1 784 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?