Národní týden manželství

V rámci Národního týdne manželství, které se koná od 10. do 16. února, přinášíme rozhovor s manžely Scottem a Sárou Ferrierovi z USA žijící nyní ve Strakonicích.

1. Jak jste se poznali?
Sára: Potkali jsme se na letní kempu, když nám bylo kolem třinácti let. Byli jsme tehdy jenom kamarádi, vůbec jsme si nemysleli, že se ještě někdy uvidíme. Když se Scott vrátil z Haity zpět do Ameriky, tak jsme se opět potkali. Velmi mě zajímala jeho práce na Haiti. A tak jsme se hodně bavili o té jeho práci, to nás hodně sblížilo. Po nějakém čase jsme se vzali a letos je to již deset let, co jsme spolu. V lednu jsme slavili deváté výročí naší svatby.

85225031_484004485887436_502809712513777664_n2. Jaké období vašeho manželství pro vás bylo nejtěžší?
Sára: Měsíc po svatbě byl Scott povolán do Iráku, jako voják Spojených států amerických. Strávil tam deset měsíců. Protože to bylo hned na začátku našeho manželství, bylo to pro mě opravdu hodně těžké. Hlavně bylo náročné s ním komunikovat napříč celým světem a smířit se s tím, že je stále v nebezpečí života.
Scott: Pro mě to byl také velmi těžký čas odloučení. Ale to, že jsem byl v té době již ženatý, bylo pro mě velmi posilující. Vědět, že je tam v Americe žena, která mě miluje a čeká tam na mě. Taky jsem se tam stal křesťanem, což bylo další kladnou věcí, která mě posilovala.

3. Jak je to v Americe s manželstvím? U nás bylo například hodně zavedené žít jen tak na hromádce s tím, že manželství je jen kus papíru.
Sára: Přestože v Americe manželství může být též chápáno jako kus papíru, my to máme jinak. Naše víra v Boha a náš úkol na tomto světě nás vede to vidět jinak. Manželství je pro nás svaté a ctíme náš záměr jít společně cestou života. Pro nás to prostě jen kus papíru není.

4. Jak se vám u nás líbí?
Sára: Žijeme ve vaší zemi šest měsíců a moc jsme si tuhle krásnou zemi oblíbili. Ve Strakonicích, kde nyní žijeme, jsou k nám lidé velmi vstřícní a pohostinní. Žije je se nám tu hezky.

5. Přišli jste již do styku s mnohými manželskými páry. Jak na vás česká manželství působí?
Sára: Jsme v kontaktu s mnoha manželskými páry. Každý má svůj vlastní příběh. Je velmi vzrušující poznávat, jak každá manželská cesta začala. Navzdory tomu jsme potkali i mnoho rozdělených párů, kde je velké množství zranění, osamocení. Scott pochází z rozvedené rodiny a má zkušenosti s bolestí a ztrátou, kterou cítil jako dítě. Upřímně s našimi přáteli soucítíme, když se nám svěřují se svou bolestí. Snažíme se je povzbudit a přinést jim naději.
Scott: Příliš nerozumím důvodům, proč se lidé u vás rozvádí. U nás v rodině to bylo ze sobectví. U párů, s kterými jsme přišli do styku, jsme důvodu rozchodu příliš neporozuměli. Přijde mi, že důvody k rozchodu nejsou zde tak zásadní.

6. Co byste popřáli našim čtenářům do nového roku?
Scott: Slova jsou více než láska. V manželství je důležitá vzájemná komunikace. Takže bychom popřáli čtenářům, aby si vzájemně povídali. Je to totiž velmi důležité.

V závěru si udělejme jen takový menší přehled.


84305900_1286513684877965_4379936936119238656_nOblíbené jídlo:
Sára: Svíčková.
Scott: Česnečka a guláš.

Oblíbené místo?
Sára: Zalesněná část Michiganu.
Scott: Hory.

Oblíbený způsob odpočinku?
Sára: Vaření.
Scott: Procházky v přírodě, četba.

Co nemám rád?
Sára: Vědět, že při výchově dětí se nevyhnu chybám. To mě moc mrzí. Ráda bych vychovávala své děti co nejlépe.
Scott: Pocit toho, že nemohu ochránit své děti před vším špatným.

Nesplněný sen?
Sára: Ráda bych se vrátila do školy a stala se dětskou lékařkou.
Scott: Napsat knihu.

Děkuji za rozhovor.

Autor: Pavel Gerčák

1 197 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. + 0,75000 ВTC. Continue => https://telegra.ph/BTC-Transaction--377450-03-14?hs=1629f78528960bf3bd7cbf51c3ab22cb& (17. dubna 2024 v 5:21 (3 days ago))

    91dhra

Nechcete pejska k adopci?