Pro Vaši maminku už prostě dýchací přístroj nemáme aneb Proč má smysl zpomalit průběh pandemie koronaviru

Opatření spojená s koronavirem všichni nějak pociťujeme a také často komentujeme. Dnes bezpečnostní rada státu zavřela školy a ruší akce nad sto lidí. Někomu se to zdá správné a někomu zase přehnané na počty nemocných u nás. Ne každý si ale opravdu uvědomuje, o co se v téhle chvíli vlastně „hraje”, a že je opravdu lepší být razantnější na začátku než pozdě litovat.

koronavirus-kubaAno. I obyčejná chřipka zabije v ČR a ve světě velké množství lidí. Koronavirus se ale přeci jen v něčem liší. Je to hlavně v počtu nemocných ve vyšší věkové skupině, u kterých onemocnění probíhá agresivně s těžkým postižením plic. Tito lidé pak nemohou přežít bez napojení na dýchací přístroje a bez velmi intezivní péče. A hlavně proto je teď důležité brzdit rozšíření nemoci a vlastně “hrát o čas”. To, o co hrajeme, je totiž udržení počtu těžce nemocných pod kapacitou zdravotního systému.

Onemocnění se v populaci buď rozšíří v krátkém čase, což ukazuje červená křivka, a nebo bude šíření nemoci pomalejší, tedy ta zelená. I když se v obou případech bude jednat o stejný počet nakažených, tak je nesmírně důležitý ten čas. Při pomalejším průběhu zvládne totiž zdravotní systém počty nemocných. Ta rovná čára představuje počet dýchacích přístrojů a lůžek, kde mohou dostat těžce nemocní pacienti intezivní péči. To, co totiž zejména starší pacienty zabíjí, je právě těžké postižení plic, které vyžaduje napojení na umělou plicní ventilaci. Lůžek, kde může pacient být uměle ventilován, je v ČR omezené množství. Jen pro příklad největší jihočeská nemocnice jich má cca 66 ks. Ale ne jenom pro koronavirovou infekci. Pro všechny! Prostě je normálně potřebujeme pro lidi po operacích, po úrazech a při řadě jiných těžkých onemocnění. Velká část těch lůžek je prostě běžně „obsazena”.

Pokud by došlo ke skokovému rozšíření nemoci, tak i počet nemocných s těžkým průběhem bude skokově v jeden moment velký a může najednou převyšovat kapacitu dýchacích přístrojů a intenzivních lůžek. A to vůbec nemluvím o tom, kolik zdravotníků a v jak náročném prostředí by muselo o tyto pacienty pečovat.

kubaStatistiky z Itálie ukazují, že až 80 % zemřelých je ve věkové kategorii nad 70 let. To je fakt. Většině z nás, kteří jsme v produktivním věku, máme dobrou imunitu a nemáme žádné potíže, těžký průběh a úmrtí příliš nehrozí. Ale právě kvůli našim rodičům, babičkám a dědečkům bychom měli přemýšlet jak se chovat. Ti by na podcenění situace doplatili nejvíc.

Vláda v téhle chvíli musí velmi balancovat v tom, jaká opatření přijímá. Musí hledat taková, která mají dopad na ochranu zdraví a brání šíření epidemie, ale také zvažovat jejich dopad do ekonomiky. A není to jednoduché balancování. Někdo má pocit, že by bylo logické zavřít i nákupní centra a zakázat veřejnou dopravu, někdo by nedělal nic. Nesedím v bezpečnostní radě státu a nemám všechny informace, ale není to rozhodování jednoduché. Každé opatření je prostě třeba zvážit, protože tato epidemie s sebou ponese i velké ekonomické následky. To už je dnes jasné. Jen si ještě nikdo neumíme plně představit a dopočítat jaké. Tady fakt nemá smysl si honit politické body, je třeba chovat se co nejvíc racionálně.

Jen když se Vám někdy budou zdát ta opatření moc silná, zkuste si představit, že stojíte na chodbě nemocnice, kde vám lékař řekne: „Pro Vaše blízké už dýchací přístroj nemáme.” Dost dlouho jsem jako lékař na těch intenzivních lůžkách sloužil a nikdy bych tuhle větu nikomu říkat nechtěl.

Autor: Martin Kuba

2 058 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. Jan Komrska (27. března 2020 v 1:01)

    Dobrý den, dobrý článek, toto by měl každý znát. Navrhuji ale drobné vylepšení. Ty ventilátory a lůžka zatím nefungují tak, že přijde pacienty, zmáčkne tlačítko a zařízení ho vyléčí. To dělá lékařský personál. Toho je také omezené množství. Mimo to počty lůžek a ventilátorů lze v čase navyšovat. Počty zdravotníků budou spíše klesající, neboť někteří bohužel také onemocní. Např. v Itálii bylo ještě nedávno 8% nemocných z řad personálu. Tzn. z mého pohledu jsou nejvzácnější zdroj lékaři (ačkoliv s nimi tak není ani zdaleka jednáno). Dále k tématu starých lidí. Naprostou prioritou je, aby se vůbec nenakazili, neboť, jak i říkáte, reprezentují většinu těžkých případů. Např. v Itálii a ve Španělsku mají oproti Německu nebo Jižní Koreji 3x větší podíl nemocných nad 70 let. A to je jeden z důvodů, proč pak zdravotnictví nestíhá – nedaří se totiž před virem chránit rizikovou skupinu občanů. V tomto směru by se toho i u nás dalo dělat více.

Nechcete pejska k adopci?