Před 75 lety skončila 2. světová válka, Patton osvobodil i Strakonice

Je tomu už tři čtvrtě století, co v Evropě skončil nejstrašnější konflikt novodobých dějin. Jak toto období vypadalo v našem městě?

Již 4. května 1945 došlo na Kuřidle k vyvěšení československé vlajky. Následující den v poledne byl vydán signál k zahájení osvobození Strakonic – čtyři krátké tóny sirény. Počet občanů padlých ve 2. světové válce se však zvýšil o 9 obětí, které nepřežily přestřelku s projíždějícím německým vlakem.

pattonJeště téhož dne byl ustanoven Místní národní výbor v čele s Janem Vondrysem, dědečkem někdejšího starosty Pavla Vondryse. Následně vjely do Strakonic čtyři oddíly pancéřové divize generála Pattona a převzaly ochranu města do svých rukou. Americká posádka zde zůstala do 23. listopadu téhož roku.

Konec války

Květen 1945 ovšem znamená ukončení bojů pouze v Evropě. Japonsko se stále odmítalo vzdát, jelikož císař Hirohito naivně doufal v obrat. O čtvrt roku později ale americký prezident Harry Truman rozhodl o svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki, což tuto východoasijskou mocnost donutilo ke kapitulaci.

Období po válce

Československo si přesto moc dlouho svobody neužilo. Již rok po válce v českých zemích zvítězila komunistická strana (jako v jediném evropském státě), která se tím ujala moci na celostátní úrovni. V roce 1948 pak proběhl státní převrat a Edvarda Beneše ve funkci prezidenta republiky nahradil Klement Gottwald. Začaly politické procesy. Od Štětína po Terst se spustila železná opona.

Změny nastaly až na přelomu 80. a 90. let. Naše zahraniční politika se vrátila na Západ a oslavy konce války byly na návrh poslance Federálního shromáždění Miloše Zemana přesunuty z 9. na 8. května.

FOTO: wikipedia.org (https://cs.wikipedia.org/wiki/George_S._Patton#/media/Soubor:Pattonphoto.jpg)

Autor: Lukáš Houdek

1 051 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?