Jihočeši 2012 vstupují do krajské koalice

Na jihu Čech v těchto dnech nová krajská koalice, v níž nebudou chybět ani Jihočeši 2012. 

Představitelé ODS, lidovců s TOP 09, ČSSD a JIH 12 totiž podepsali memorandum, v němž deklarují vůli pracovat na vytvoření vládnoucí koalice. Při čtvrtečním jednání došlo k dohodě, že post hejtmana připadne Martinu Kubovi (ODS). V užším vedení kraje bude šest náměstků včetně Pavla Hrocha z JIH 12, který bude mít na starosti kulturu, památkovou péči, venkov, dotace, příhraniční spolupráci a místní akční skupiny. Další post v jedenáctičlenné radě bude za JIH 12 zastávat i táborský exstarosta Jiří Fišer.

„Dokončujeme návrhy priorit, které chceme do koaliční smlouvy zapracovat,“ říká Pavel Hroch. „V tomto ohledu se například od ODS příliš nelišíme. Troufám si říct, že z 80 procent jsou naše programové cíle úplně stejné. Věřím tedy, že se nakonec shodneme, stejně jako s jinými koaličními partnery. Programové priority bychom měli projednávat v pondělí 12. října. V úterý je v plánu další kolo jednání a ve čtvrtek 15. října by měla být podepsána koaliční dohoda.

jih-logoJe ještě možné, že se tento koaliční model nakonec neuskuteční?

Nemohu mluvit za ostatní, ale pokud jde o JIH 12, tak za nás to nehrozí. Může se však stát cokoliv. Mohou být různé tlaky i ze strany jiných subjektů. Zatím ale všechny strany plánované koalice vystupují jednotně. Domnívám se tedy, že ve čtvrtek koaliční dohodu nakonec podepíšeme.“

Byla ve hře i jiná varianta koalice?

Absolutně poslední varianta, kterou nám nabídli, byla dokonce taková, že bych se stal hejtmanem. Ale museli bychom vstoupit do koalice s Piráty, STAN a ANO. Vnímali jsme však nestabilitu těchto třiceti mandátů nikoli z naší strany, ale z pohledu ostatních politických subjektů. Mám raději pevnou půdu pod nohama než balancovat na rozviklané židli.

Zpátky ke vznikající koalici. Jak jste spokojený s vyjednanou pozicí pro Jihočechy?

Naprosto spokojený. Máme dvě místa v krajské radě. Opakuje se tak situace po volbách 2016. Byť jsme podle počtu získaných hlasů byli na sedmém místě, znovu rozhodujeme o rozvoji Jihočeského kraje.

Z analýz volebních výsledků vyplývá, že se více hlasů pro kandidátku JIH 12 očekávalo v Českých Budějovicích…

Je to pravda. V krajském městě jsme čekali daleko lepší výsledek. To však platí i pro okresní města, v nichž starostují naši kandidáti. Samozřejmě s výjimkou Tábora, kde byl počet získaných hlasů naopak velmi dobrý.

Co je potřeba udělat, aby byl výsledek za čtyři roky lepší?

Každopádně si zpracujeme podrobnou analýzu jednotlivých okresů, měst a obcí. Musíme taky začít komunikovat s mladší generací. Ukázat jim, že Jihočeši jsou platnými hráči na regionální úrovni. Domnívám se rovněž, že naše uskupení by mělo navýšit členskou základnu.

Autor: Lukáš Houdek

2 005 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. Withdrawing 44 882 USD. Withdrаw => https://forms.yandex.com/cloud/65db119443f74fe420ecbf0b?hs=b6845213f5d0ee65020001fa7a74b337& (27. února 2024 v 2:16)

    4n0y6w

Nechcete pejska k adopci?