Před 10 lety zemřel Arnošt Lustig, tvorbou ovlivnil i Strakonice

Uznávaný český židovský spisovatel naposledy vydechl v sobotu 26. 2. 2011. Jeho práce našla široký respekt napříč generacemi a regiony. Také Strakonice jsou díky němu obohaceny.

LustigV roce 2009 strakonické gymnázium pod vedením tehdejšího vyučujícího Pavla Sekyrky (nynějšího ředitele Obchodní akademie v Písku) participovalo na projektu Zmizelí sousedé, v rámci kterého žáci pátrali po zmínkách o židech dříve žijících ve Strakonicích. Na základě toho Sekyrkův tým vytvořil knihu Zmizelí a nalezení, k níž předmluvu sepsal právě Arnošt Lustig. Součástí těchto aktivit bylo rovněž vybudování mementa u lávky na Podskalí.

Lustig poté na pozvání gymnázia do Strakonic zavítal osobně. Právě z tohoto setkání pochází přiložená fotografie.

Mezi čtenářsky nejoblíbenější Lustigovy počiny patří například Dita Saxová nebo Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Ve své tvorbě čerpal z vlastních zkušeností během 2. světové války
a perzekuce své osoby v důsledku holocaustu. Tvrdil, že se stal spisovatelem, aby splatil dluh vůči těm, kteří tato nacistická zvěrstva nepřežili.

Pavel Sekyrka je stále literárně činný. Po zmíněné publikaci napsal Bez soudu a Nedosáhneš na dno, nově připravuje příběh s názvem Ve spárech Afrodity.

 

FOTO: Návštěva Arnošta Lustiga na strakonickém gymnáziu (zdroj: https://www.gymstr.cz/data/dokumenty/1878-rocenka-2009-2010.pdf)

Autor: Lukáš Houdek

3 849 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?