Komunisté opět přepisují historii

Před 76 lety v Evropě skončila 2. světová válka. Toto téma však stále vyvolává aktualizované reakce.

V průběhu několika posledních týdnů došlo k výraznému zhoršení vztahů mezi Českou republikou a Ruskem. Zpráva tajných služeb, že za výbuchem ve Vrběticích stojí ruští agenti, vyvolala prudkou reakci. Ruské dezinformační weby mají napilno. Přicházejí se smyšlenými variantami, jak to ještě mohlo být, čímž chtějí veřejné mínění rozmělnit.

Olej do ohně přilili také komunisté, kteří se rozhodli, že svého dávného chlebodárce začnou obhajovat. Z pohledu KSČM jde o tragikomický postoj, jelikož ruská komunistická strana není součástí vlády. Nostalgie po starých časech ale neutuchá. Co konkrétně rudé mozky vymyslely?

ksčmVe městě, které bylo osvobozeno americkou armádou pod vedením generála Pattona, komunisté vyvěsili poděkování Rudé armádě. Zní to jako zamrznutí ve studené válce? Ano, pro některé zřejmě ještě rok 2021 nenastal.

Je pravda, že SSSR osvobodil většinu území Československa a bez jeho pomoci by Hitler mohl být jen těžko poražen (raději se ale nezmiňujme o akcích téže Rudé armády v letech 1939-41). Je ale také pravda, že demarkační linie, která oddělila oblast osvobozovanou Západem a Východem, představovala do značné míry politický projekt. Americká armáda byla totiž schopna Prahu osvobodit dříve, než do ní dojeli Sověti. Hranice osvobozování je tedy posunuta tím, že Američané čekali, ačkoliv mohli pokračovat dále.

Odkaz na 9. květen 1945 také neodpovídá historické realitě, jelikož nacistické Německo kapitulovalo o den dříve (Japonsko až 2. 9.). V našich historických podmínkách prostě odpovídá si konec války připomínat 8. 5.

Na závěr dodejme, že žádné západní země nás do konfliktu s Ruskem neženou. Pouze si nás dovolily podpořit v naší obraně proti agresi ruských špionů, kteří zabili dva naše občany. K narovnání počtu diplomatů mělo dojít už před 30 lety. Rusové zde měli větší aparát než USA a Čína dohromady. Férové vztahy mezi dvěma zeměmi jsou vyjádřeny i tím, že mají navzájem stejný počet diplomatů. Dovolili jsme si pouze to, že chceme mít s Ruskem férový vztah.

 

FOTO: Vladimír Hanáček

 

Autor: Lukáš Houdek

1 635 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?