Upozornění na změnu knihovního systému

Naše knihovna přechází na knihovní systém Koha. S tím se pojí několik změn, z nichž některé vám nyní shrneme:

  • Nejzásadnější změny se týkají upomínek. Zpozdné se nyní bude počítat po uplynutí standartní výpůjční doby (tedy od 31. dne) ve výši 3 Kč za 1 dokument a 1 den. (Příklady: Za 2 knihy vrácené 5 dnů po termínu tak čtenář zaplatí 30 Kč, za 10 knih vrácených 5 dnů po termínu však zaplatí již 150 Kč!). Čtenáři, kteří nám sdělí svůj e-mail, budou sedm dní před koncem výpůjční lhůty upozorněni, že se blíží čas výpůjčky vrátit. Ti, kteří nám poskytnou i telefonní číslo, v poslední den výpůjčky dostanou SMS zprávu připomínající, že je čas na návštěvu knihovny. Tyto služby jsou zdarma a poskytnou vám dost času si stávající výpůjčky prodloužit nebo je vrátit.
  • smid_knS upomínkami souvisí i změny v prodlužování. Nově neplatí, že s načtením čtenářského průkazu při návštěvě knihovny se všechny výpůjčky automaticky prodlouží. O prodloužení je třeba výslovně požádat nebo si jej provést samostatně přes internet. Výpůjční doba většiny dokumentů je stále 30 dní, prodloužit ji lze maximálně dvakrát, vždy opět o 30 dní. Jednu knihu tak lze mít maximálně 90 dní. Aby se tato doba nesmyslně nezkracovala, je možné prodlužovat nejdříve 14 dní před vypršením výpůjční doby.
  • Rezervované dokumenty je možné prodloužit pouze jednou, a to maximálně o dva týdny. Koha totiž zastává filozofii, že knihu by neměl půl roku blokovat jediný člověk, a pokud ano, pokuta za zpozdné může být tak vysoká, že z ní knihovna může zakoupit další exemplář. I tato změna je tedy pro poctivé čtenáře výhodou.
  • Změn dozná také čtenářské konto. Zde je nový elektronický katalog knihovny –  https://katalog.knih-st.cz
  • Přihlašovací jméno si nově čtenář může zvolit libovolně sám (doporučujeme volit buď e-mail, nebo jméno.příjmení), při nejbližší návštěvě knihovny ho sdělte knihovnici. Návod na změnu hesla: https://youtu.be/Ngpy7vi3r1s

Vážení uživatelé knihovny, děkujeme vám za trpělivost s různými problémy, které celý přechod provází a ještě možná pár týdnů provázet budou. Věříme, že až se podaří všechny drobnosti vychytat, budeme my i vy s novým systémem spokojeni.

Autor: Andrea Karlovcová

793 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?