Deset tisíc pro strakonická miminka

Rada Jihočeského kraje schválila ve čtvrtek 2. prosince 2021 návrh radních za KDU-ČSL, aby kraj poskytl svým občanům k narození dítěte finanční příspěvek.

Podařilo se tak naplnit důležitou prioritu, kterou lidovci prosadili jak do programu společné volební koalice s TOP 09 v roce 2020, tak posléze i v rámci dohody s koaličními partnery ve vedení kraje.

Systém by měl fungovat jednoduše: aby byl úředně co nejsnazší, bude realizován ve spolupráci s obcemi. Pokud obec poskytuje svým občanům s trvalým pobytem a bez finančních závazků vůči obci finanční příspěvek po narození dítěte, tzv. porodné, kraj příslušnou částku obce doplní o stejnou výši ze svého rozpočtu.

263149331_1768814636648082_2576308562673698059_nUkažme si to na příkladu Strakonic. Naše město poskytuje svým občanům po narození miminka již dlouhodobě finanční příspěvek ve výši 5 tisíc korun. V praxi to znamená, že nově by Strakoňáci měli dostat 10 tisíc korun, pět od města a pět od kraje. Pět tisíc korun je také horní hranice, kterou kraj bude poskytovat. Vyšší částka už by nešla, ale i tak jde o velmi příjemné přispění mladým rodičům na chod domácnosti po narození potomka. Pokud návrh zvládne bez problémů schválit i krajské zastupitelstvo, což se dá samozřejmě vzhledem ke koaliční většině očekávat, bude tento systém funkční již od 1. ledna 2022.

V dnešní náročné a často pochmurné době je to dvojnásobná skvělá zpráva. Jednak pro rodiče budoucích strakonických miminek, že budou mít v peněžence víc peněz na nákup potřebných věcí k péči o své potomky, ale taky pro nás všechny, že naši politici plní svoje sliby a dávají tak najevo, že si příspěvku Jihočechů ke šťastné budoucnosti českého národa skutečně váží.

PhDr. Vladimír Hanáček, Ph.D.
člen finančního výboru města Strakonice za KDU-ČSL 

 

Autor: Vladimír Hanáček

678 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?