Neděle bude o hodinu kratší, přecházíme na letní čas

Přetáčení ručiček našich hodinek je pevnou tradicí již od konce 70. let. V noci ze soboty na neděli přecházíme na tzv. letní čas.

Konkrétní posun nastane ve 2:00, kdy si hodinky přeřídíme o hodinu dopředu. Opačný proces nastane na konci října, kdy se zase ve tři ráno čas vrátí o hodinu zpět.

casProč?

Hlavní propagátorem letního času byl Brit William Willet. Ten se sice současného posunu nedožil, ale jeho myšlenka je stále aktuální. Střídání času bylo poprvé zavedeno během 1. světové války a našlo oporu i na počátku 40. let během 2. světové války. Při zachování přirozeného času je totiž po celý rok ráno světlo příliš brzy a stmívá se také brzy. Přechod na letní čas umožňoval ekonomické ztráty snižovat.

Co to znamená?

Pro praktický život má posun dva hlavní důsledky. Jednak si v sobotu jděte o hodinu dříve lehnout, nebo si posuňte budík o stejný úsek dopředu. V neděli byste byli nevyspalí. Pokud plánujete v noci cestu do vzdálenějšího místa, podle nového času budou mít spoje zpoždění. Tentokrát nikoliv vlastním zaviněním.

Evropské státy se ovšem dohodly, že toto posouvání již nepatří do 21. století, jelikož finanční úspory jsou vzhledem k podobě současné společnosti zcela zanedbatelné. Otázkou zůstává, který čas si ponechat. Konečná dohoda zatím není na stole.

Autor: Lukáš Houdek

686 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?