Před 50 lety byl zastřelen prezident Kennedy. Jak jeho odkaz vnímají Strakoničtí?

Píše se 22. listopadu 1963, pátek. Prezidentská limuzína projíždí ve 12:30 místního času hlavní třídou Dallasu. Náhle se ozývají výstřely, 35. prezident Spojených států je mrtev.

Kennedy těsně před svou smrtí

Kennedy těsně před svou smrtí

John Fitzgerald Kennedy byl zvolen prezidentem v roce 1961 jako kandidát Demokratické strany. Stal se strůjcem nové politiky, která dostala příznačné jméno Nová hranice. S tímto velmi liberálním programem si však vytvořil mnoho nepřátel.

Den atentátu se nesmazatelně zapsal do dějin USA jako velká černá skvrna. Celý svět si kladl otázku, jak je něco takového ve 20. století „v zemi svobody“ možné. Dodnes u Američanů převládá názor, že za atentátem se skrývá promyšlené spiknutí. Nikdy ale asi nebude odhaleno, kdo přesně za ním stál.

Pravděpodobný atentátník Lee Harvey Oswald se nikdy k ničemu nepřiznal. Navíc byl o dva dny později sám zabit, takže veškerá tajemství atentátu na Kennedyho si odnesl do hrobu. Následné vyšetřovací komise celou záležitost nedokázaly objasnit.

Monumentální pohřeb se konal 25. listopadu a přijeli na něj zástupci z 220 států, včetně Sovětského svazu.

Anketa

Pětatřicátý americký prezident je dodnes silně respektovanou osobou. Zeptali jsme se proto, jak jeho odkaz vnímají někteří občané našeho města.

1) Co pro Vás Kennedy symbolizuje?

2) Změnil se v posledních 50 letech svět v duchu „kennedyovských“ myšlenek?

Josef Eigner

eigner_est1) Tento válečný veterán pro mne symbolizuje především nesmírné odhodlání a loajalitu k rodině a vlastní zemi. Když tragicky zahynul jeho starší bratr, pustil se s obrovskou vervou do naplnění rodinných ambicí, i když myslím, že sám by si přál jiný život. JFK vnímám též jako velkého vizionáře. Nezapomeňme, že to on přesvědčil USA, aby byl vyslán první Američan na Měsíc a aby demotivovaný americký národ nepolevoval v kosmických závodech se Sovětským svazem. Přes tyto všechny velké činy bývá vnímán jako „proutník“ a požitkář. Myslím, že každý má své chyby. Jsem však přesvědčen, že JFK byl morálně i rozumově velice výjimečný muž, což se plně ukázalo při řešení Karibské krize. V této vypjaté době, kdy se mnoho jeho rádců nebálo rozpoutat jadernou válku, zůstal stát pevně nohama na zemi a v zájmu světového míru udělal pověstný krůček zpět. Po zřízení horké linky Washington – Moskva a po osobní domluvě s Chruščovem stáhl jaderné střely z Turecka, výměnou za stažení jaderných střel z Kuby. Právě tento rozumný postoj a schopnost odolat okolním tlakům JFK v mých očích symbolizuje nejvíce a právě toto je jeho odkaz – schopnost konstruktivního kompromisu při řešení politických otázek světového významu.

2) Myslím, že ano i ne. USA opravdu vkročily na Měsíc jako první a tento úspěch několikrát zopakovaly. Celý svět dnes na vesmírném programu spolupracuje, což je vpravdě nevídané. Kdyby Kennedy v jednom ze svých proslovů předpovídal, že Rusové a Američané budou spolupracovat na stavbě mezinárodní kosmické stanice, asi by se mu davy vysmály. Nicméně i přes tyto úspěchy se svět vrací k bipolaritě, která se tak trochu schovává za multipolaritu. Ač se to nezdá, svět se znovu pohybuje na okraji hranice, za jejímž překročením se nachází další studená válka…

skoda_estJakub Škoda

1) J. F. Kennedy pro mě symbolizuje odvahu mluvit otevřeně o burcujících ideálech a také je prosazovat. Nebál se vzepřít se mocným své doby, byl nucen řešit bezprecedentní nebezpečí eskalace “studené války“ ve 3. světovou – atomovou válku, vrátil Američanům do žil naději a optimismus. Americký národ potřeboval muže, který nastaví směr a předestře vizi možná ne okamžitě snadné, ale velké, čestné budoucnosti, a v osobě JFK takového muže měl.

2) Studená válka skončila, SSSR se s rachotem rozpadl a nebezpečí jaderné války je dnes velmocemi důsledně udržováno “pod pokličkou“. Amerika ještě není na té úrovni (a zřejmě ještě nějaký čas nebude), jak si Kennedy představoval, ale přinejmenším by ocenil pokroky v některých oblastech, jako je úbytek rasismu, nebo pokračující úspěšný rozvoj vědeckých znalostí o vesmíru. Stále je na čem pracovat, a stále platí i výrok JFK: ,,Problémy světa nemohou vyřešit skeptikové a cynici, jejichž obzory jsou omezené viditelnou realitou. Potřebujeme muže a ženy, kteří dokážou snít o věcech, které nikdy nebyly.“

Petr Vittek

vittek_est1) JFK je bezesporu světovou osobností a ikonou amerického liberalismu. Nejen, že povznesl svými kroky národní sebevědomí Američanů. Například odvahou při Karibské krizi, kdy svým rozhodnutím odvrátil hrozící jaderný konflikt, ale je zapotřebí také vyzdvihnout jeho zájem o řešení problému v oblasti lidských práv, kdy zastával myšlenku rovnosti všech lidí.

2) Kennedy pronesl při svém inauguračním projevu tento citát: ,,Neptej se, co může udělat tvá zem pro tebe. Ptej se, co můžeš ty udělat pro svou zem.” Pokud chceme, aby naše země prosperovala, pak se nad tímto citátem zamysleme, neboť v sobě skrývá klíč k lepší budoucnosti.

Autor: Lukáš Houdek

929 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?