Štědrý den. Které zvyky k tomuto času patří?

Vánoce řadíme mezi nejvýznamnější dny v roce. V hektické době však často zapomínáme na tradice, které tyto svátky tvořily.

Vánoční stromek ve Strakonicích

Vánoční stromek ve Strakonicích

Lití olova

Jeden ze staročeských zvyků spočívá v tom, že naplníme hrnec vodou, na něj položíme dvě vařečky a přes ně klíč. Poté roztavíme v lžíci olovo a skrz ucho klíče lijeme do hrnce. Důležité je, jaký tvar bude vytvořen. Samozřejmě hodně závisí na naší fantazii.

Krájení jablka

Tento zvyk patří do kategorie předvídání osudu. Jablko rozkrojíme napříč a všímáme si jadřince uvnitř. Zcela zřetelná hvězdička by nám měla přinést zdraví či úspěch. Oproti tomu například červavý vnitřek symbolizuje neštěstí nebo dokonce nemoci.

Louskání ořechů

Vlašské ořechy jsou také jednou z možných variant, jak svou budoucnost předpovědět. Po štědrovečerní večeři ořechy rozlouskáme; doporučený počet jsou čtyři. Pevná jádra znamenají zdraví, ale načernalé či vyschlé nemoc.

Rybí šupiny

Poté, co zpracujeme kapra, bychom neměli zapomenout na jeho šupiny, které umístíme pod ubrus při večeři. Jen to nám prý přinese skutečné bohatství.

DSCN1702Jmelí
Sice takový rituál nevychází z původní křesťanské liturgie, ale jeho popularita je značná. Říká se, že umožňuje klidný spánek, tudíž bychom jej měli umístit nad postel, jelikož nás ochrání před různým nebezpečenstvím. Již staří Slované věřili, že kouzelná moc jmelí se vytratí sekáním, proto je nutné jej pouze lámat rukou.

Pečení vánočky
Tento zvyk přetrvává až do dnešních dnů, ačkoliv nutno uznat, že již nemá svůj původní smysl. Když hospodyně vánočku upekla, všímala si, zda není připálená, protože by to do její rodiny přineslo smůlu. Nicméně nyní vánočky řada lidí pouze kupuje, a tak se o toto poznání ošizujeme.

Autor: Lukáš Houdek

456 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?