Víte, že Strakonický dudák má vlastní internetovou stránku?

Ano, je tomu tak. Populární divadelní hra Josefa Kajetána Tyla je skutečně i na internetu! Najít ji můžete na adrese www.strakonickydudak.cz, kde si můžete přečíst informace o autorovi, samotné hře, podívat se na literární rozbor, charakteristiky hlavních postav a mnoho dalšího.

Tato webová stránka vznikla před několika měsíci a jejím cílem je poskytnout čtenářům potřebné informace k seznámení s hrou, která se celým názvem jmenuje Strakonický dudák aneb Hody divých žen. Stránka tak může pomoci nejednomu fanouškovi, ale také studentům při vytváření literárních rozborů či při přípravách na maturitu. Ti největší fanoušci se mohou přidat i do stránky na Facebooku.

strakonicky-dudak-web

Hra zažila svou premiéru v Královském stavovském divadle v Praze ke konci roku 1847. Strakonický dudák je typický svým vlastenectvím, lásce k domovu či oslavováním národa. Varuje před lhostejností a přehnaným chtíčem po bohatství. Již třikrát byl zfilmován a podle uživatelů Česko-Slovenské filmové databáze se nejvíce povedla verze z roku 1937. Dodnes je rovněž ve Strakonicích pořádán Mezinárodní dudácký festival.

Řada lidí webové stránky navštěvuje i s vidinou získání informací o strakonickém pivu, nicméně budou zklamáni. Stránka tyto informace nenabízí, můžete se je však pokusit dohledat na stránkách místního pivovaru.

Autor: Jiří Rostecký

664 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?