Nejvíce jsem oceňovala jeho píli, vzpomíná Zuzana Bubílková na Miloslava Šimka

Před 10 lety, přesněji v pondělí 16. února 2004, obletěla českými médii nečekaná zpráva. Miloslav Šimek předčasně zemřel ve věku nedožitých 64 let. Jak na něj s odstupem času vzpomíná kolegyně Zuzana Bubílková?

Vzpomínáte si na první setkání s Miloslavem Šimkem? Jak se Vám vrylo do paměti?

Vydala jsem svou první knížku Co kamery neviděly, když mi zavolal do televize . Řekl, že si ji přečetl, že se mu líbila a pozval mně na besedu do své hospody nedaleko Maňovic. Docela nám to spolu šlo, a tak mi nabídl spolupráci v Divadle Jiřího Grossmanna. Než k ní došlo, odešla jsem z ČT do vznikajícího rádia Frekvence 1. Tam mi majitel Michael Fleischmann jednoho dne oznámil, že chce mít v rádiu politickou satiru, že ji bude dělat Miloslav Šimek a ten si dal podmínku, že jí bude dělat se mnou. No a tak to začalo. Nikdo netušil, co se z toho vyklube.

Zuzana Bubílková se synem na výstavě jeho designů

Zuzana Bubílková se synem na výstavě jeho designů

Co jste na práci se Šimkem nejvíce oceňovala?

Jeho pohotovost dělat nadstavbu toho, co jsem nám jako podklad napsala. A také píli. V jeho věku a při jeho pověsti ikony českého humoru už mohl žít ze své slávy.

Vaše politická satira byla velmi populární, dočkali jste se někdy nevrlých reakcí od politiků?

Mnohokrát, ale nikdy to politici nedotáhli do konce, teda  do žaloby, kterou vyhrožovali.

O Miloslavu Šimkovi jsem kdysi slyšel, že byl pedant. Tvrdila byste to také?

Jak v čem. V práci ano. Ale košile jsem mu nežehlila.

P1010296

Co se Vám promítlo hlavou, když jste se před 10 lety dozvěděla o úmrtí M. Šimka?

Bylo to hrozné. I když jsem o tom věděla už několik týdnů. Napřed jsem se s tím smiřovala, pak jsem musela řešit, co dál. Neboť žít se musí a já jsem živila celou rodinu. Včetně syna na studiích v Americe a dolar tehdy stál 37 korun.

Zuzana BubílkováNechybí Vám nyní účinkování v politické satiře?

Rozjíždím svůj pořad politické satiry na nové televizi Regina. Už jsme předtočili čtyři díly a právě píši další. Ale já mám novou živnost. Studuji v USA na univerzitě designu v Los Angeles internetovou formou design ručně dělaných šperků a šiju šperky. Právě dokončuji kolekci pro síť butiků v Plzni. Postupně bych se chtěla přeorientovat na tohle. O mé kreativní a na práci náročné šperky je poměrně velký zájem. Je to ale limitované časem, bohužel. Každý šperk trvá mnoho hodin. Ale je krásný a originální. A hlavně, jde to dělat i prodávat všude na světě. Nehodlám totiž na stáří zůstat zde natrvalo, ale část roku budu trávit u syna v LA. Velmi dobře se tam uchytl, dělá designera na volné noze pro několik firem, rozbíhá vlastní výrobu produktu, který sám vymyslel a má na něj světový patent. Kromě toho ještě dělá tenisového trenéra a šetří si na dům, kde, jak tvrdí, budu mít vlastní místnost s koupelnou a kuchyňkou jako výraz vděku za to, že jsem ho do jednatřiceti finančně podporovala. Vystudoval totiž v USA tři univerzity a školné jsem platila já.

Myslíte si, že je v dnešní době na televizních obrazovkách prostor pro pořady typu Politické harašení apod.?

Byl by, kdyby o to velké televize projevily zájem.

Zuzana Bubílková v Tažovicích v roce 2002 (autor: Miroslav Šobr)

Zuzana Bubílková v Tažovicích v roce 2002 (autor: Miroslav Šobr)

Před 12 lety jste navštívila nedaleké Tažovice. Jak vzpomínáte na tehdejší sraz rodáků, na nějž Vás pozval právě Miloslav Šimek?

Bylo to moc fajn. Ráda se setkávám s upřímnými lidmi.

Výročí mají vždy nějaký symbol. Proběhne Vám občas hlavou myšlenka o práci, kterou jste s M. Šimkem vykonala?

Samozřejmě, že zavzpomínám, zejména v únoru… A  někdy  si tak pomyslím, co bychom asi dělali, kdyby předčasně neodešel. Ale snažím se žít přítomností a realitou.

Na jaký zážitek s M. Šimkem nejraději vzpomínáte?

Těch je hodně, ale seznámení asi bylo nejsilnější.

FOTO: Zuzana Bubílková

Autor: Lukáš Houdek

2 123 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?