Dluh města klesl na 16měsíční minimum, redukce se předpokládá i v budoucnu

Městu se v poslední době úspěšně daří zvládat své finance. Zadlužení by mělo podle rozpočtového výhledu dosahovat nižší úrovně každý rok.

Městský úřad na svých internetových stránkách oznámil, že k 9. lednu činil dluh 365,5 mil. Kč, tedy bezmála o 50 milionů méně než ve stejnou dobu loni. Nižší hodnoty závazky dosáhly naposledy v září 2013, kdy činily 355 mil. Kč.

penizeDluh rostl v předchozích letech především v důsledku hromadění rozpočtových schodků zejména v letech 2009-2012. Již předtím však město hospodařilo většinou deficitně, nicméně výsledek vyrovnávalo rezervami na účtu.

Spor o rozpočet

Například ještě na začátku roku 2009 běžné účty evidovaly částku 102 milionů. O 12 měsíců později však jen necelé tři miliony. Právě vyčerpání rezerv se stalo hlavním důvodem následného nárůstu dluhu, jelikož si rozpočet zvykl hospodařit deficitně. Přebytku je dosahováno od roku 2013, kdy skončily rozsáhlé investice.

Hospodaření posledních let na minulém zastupitelstvu kritizoval radní Rudolf Oberfalcer. „Přijetí úvěrů nám zabránilo využít peníze na skutečné investice, které se vrací, například do vodohospodářského majetku.“ Minulý starosta Pavel Vondrys mu však kontroval tím, že nevyužití dotace na intenzifikaci odpadních vod by rozpočet a občany zatížilo ještě více.

Na letošní rok město plánuje míru přebytku udržet na 43 milionech a tuto částku využít na snížení úvěrového břemene. Stejným tempem chce radnice postupovat do roku 2019.

Autor: Lukáš Houdek

389 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?