Předčasné volby se blíží, co je nutné vědět o způsobu hlasování?

Ve dnech 25. a 26. října se uskuteční již šesté volby do Poslanecké sněmovny. Čeká nás ještě finále stranických bojů, a tak je nutné se na volbu připravit. Co pro úspěšné vhození volebního lístku musíme udělat?

DSCN1228Asi každý si pamatuje letošní prezidentskou volbu, v níž ve druhém kole tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg omylem hlasoval neplatným způsobem, tudíž de facto podpořil svého oponenta, nynějšího prezidenta Miloše Zemana.

Volební místnosti budou otevřeny v pátek 25. 10. od 14:00 do 22:00 a sobotu od 8:00 do 14:00. Jiný čas není možné hlasovat. Volby probíhají ve volebním okrsku místa vašeho trvalého bydliště. V místnosti určené pro volby je nutné prokázat svou totožnost platným občanským průkazem. Vzhledem k tomu, že je hlasování tajné, lze lístek upravit pouze až za plentou. Volební komise nemůže jinou formu hlasování umožnit. Hlasovací lístek musí být vložen do obálky, kterou od komise obdržíte. Pak už jen zbývá své rozhodnutí vhodit do urny.

Hlasovací lístky budou roznášeny do schránek v posledním týdnu před uskutečněním voleb. Pokud by se stalo, že by k někomu nedorazily, má volič právo si je vyzvednout u volební komise. Ta mu musí ale vydat soubor všech kandidátek.

V posledních letech roste zájem o tzv. voličské průkazy. Jde o to, že řada lidí nemá možnost se k volbám ve svém okrsku dostavit včas, a tak mohou s voličským průkazem volit kdekoliv v republice. Průkaz si můžete osobně vyzvednout na městském úřadě do 23. října. Žádost lze poslat i písemně, ale zde je lhůta o 5 dní kratší. Voličský průkaz jde využít i během krátkodobého pobytu v zahraničí.

DSCN1242

Přípravy na volby vrcholí

Strakonických občanů se v těchto volbách dotkne několik změn. Například volební místnost na Velkém náměstí bude nově na městském úřadě, nikoliv v budově bývalé základní školy. Dále došlo ke zrušení okrsku na Podsrpu. Od těchto voleb budou lidé z této oblasti volit v budově ZŠ Povážská. Místnosti byly přesunuty i v budově nemocnice či kulturním středisku.

Mezi nejvýznamnější kandidáty za náš region patří současný poslanec TOP 09 MUDr. Martin Gregora, který kandiduje na 5. pozici, a tak má reálnou šanci svůj mandát obhájit, dále například volyňský starosta Ing. Václav Valhoda za ČSSD či bývalý starosta Katovic Ing. Tomáš Hajdušek za ODS. Voleb se rovněž zúčastní místostarosta Strakonic Ing. Pavel Pavel, jenž je na 6. místě kandidátky Hlavu vzhůru. K výsledkům v Jihočeském kraji se poprvé od roku 2002 nebudou započítávat hlasy Čechů žijících v zahraničí. Tyto hlasy se v letošních volbách připočtou ke Středočeskému kraji.

Favoritem voleb jsou sociální demokraté. Čeká se naopak propad stran minulé pravicové vládní koalice.

Autor: Lukáš Houdek

451 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?