Nejvíce prvňáků zamíří na Dukelskou, Povážská se rychle zaplňuje

Celkem do lavic zamíří minimálně 313 dětí. Spokojeny mohou být všechny základní školy. Počty ještě budou doplněny dodatečným zápisem na konci února.

Zápis do 1. tříd se konal 5. a 6. února. Jednotlivé části města jsou sice rozděleny dle spádových oblastí, všichni rodiče však mají možnost vybrat si jinou školu.

zapis1ZŠ Dukelská

Pozici největší školy ve městě potvrzuje ZŠ Dukelská, kam ve školním roce 2015/16 zamíří 107 prvňáčků. Bez problémů tedy Dukelská naplní svůj cíl čtyř tříd v ročníku.

Škola 4 třídy vytváří zpravidla každý rok, problém v současné době nemá ani s jejím výrazným obsazením. Na druhém stupni navíc přibývá pátá třída v ročníku, kdy je umožněna výuka v matematické třídě.

ZŠ Krále Jiřího z Poděbrad

Ačkoliv tato škola většinou měla v každém ročníku 2 třídy, v současné době zapsala 86 žáků, a tak stejně jako předloni může vytvořit o jednu třídu navíc.

zapis3V posledních letech se ZŠ Poděbradova může pochlubit výrazným nárůstem nejen počtu žáků, ale i počtu tříd. Silný je především první stupeň, kde již nyní jsou tři paralelní třídy ve druhém a třetím ročníku.

ZŠ F. L. Čelakovského

Na pomyslné třetí pozici je mimořádně ZŠ F. L. Čelakovského, na níž je zapsáno 72 dětí. Škola zpravidla vytváří 3 třídy, toto číslo se dá předpokládat i příští rok.

První stupeň navštěvuje prvorepublikovou budovu v Chelčického ulici (zařízení však prošlo výraznou investicí) a na druhý stupeň žáci docházejí do budovy Jezerní.

Tři třídy v ročníku zde bývají standardem. Ačkoliv se tato základní škola v počtu prvňáků umisťovala hned za Dukelskou, letošní zápis přinesl výrazný nárůst pro Poděbradku, která druhou pozici nově zaujala.

ZŠ Povážská

Velké vášně v posledních letech vzbuzovala ZŠ Povážská kvůli nově postavené budově vzhledem k tomu, že původně s obtížemi sestavila jednu první třídu. Po výstavbě si vedení předsevzalo, že vytvoří v každém novém ročníku 2 třídy alespoň po 20 dětech. Tento cíl se daří každý rok zvládat – nyní je zapsáno 48 žáků.

zapis2Škola má oproti původnímu plánu částečný převis, který může sloužit jako rezerva pro budoucí slabší ročníky. Nicméně ve spádové oblasti této školy jsou k dispozici stavební parcely, což pro lokalitu znamená nesmírnou výhodu. Třetí třídu v každém ročníku jako ZŠ F.L.Č. či ZŠ Poděbradova si škola předsevzít nechce. Z kapacitních důvodů by ji nebylo ani kam umístit.

Za 5 let od výstavby se počet dětí na ZŠ Povážská zvýšil z cca 200 na dnešních 301. V příštím školním roce by obsazenost měla narůst o dalších třicet žáků. I po případné korekci slabších ročníků se předpokládá, že školu bude bez obtíží navštěvovat původně plánovaných 360 žáků (2 třídy po 20 v každém z devíti ročníků).

Autor: Lukáš Houdek

411 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?