Milý Ježíšku, chci si číst…

V předvánočním čase jsme zavítali (byť imaginárně) mezi obyvatelstvo a vyzvali jej, aby si vybralo mezi knižními novinkami Šmidingerovy knihovny Strakonice. Zde můžete nahlédnout na několikero reakcí, kterak si respondenti vybrali. Třeba pro Vás budou inspirací k návštěvě knihovny nebo při psaní vašeho vlastního dopisu Ježíškovi…

K.O. dlouho bojuje s neutěšeným stavem své domácnosti. Avšak nyní ji čeká převratný moment v životě s „Knížkou o uklízení: pročistěte svůj domov i svůj život“ od autorky Beth Penn.

Už dlouho je snem A.G. naučit se kreslit a stále mu to nejde. Nyní si však z našich hradních prostor odnáší knihu „Naučte se kreslit roztomilé obrázky“ od Angely Nguyen. Zábavné kreslení pro děti i dospělé. Konečně se naučí kreslit jednoduchým stylem vše, co ho jen napadne.

V. N., matka šestým rokem na mateřské dovolené, si ihned vybrala knihu „Ztracené umění myslet: jak zlepšit emoční inteligenci a dosáhnout vysoké duševní výkonnosti“. Teď už jen aby našla tu vhodnou příležitost si knihu přečíst…

Jedna nejmenovaná kolegyně knihovnice:  „Teda mě by zajímalo, která ženská by si našla před Vánocema čas na čtení. Co to je za blbou anketu…  Před Vánocema jsou všechny ženský v kalupu, pečou, vaří, uklízí… Já po Štědrým dnu padnu, dva dny se vzpamatovávám z vánočních svátků a teprve pak jsem schopná se dostat ke knihám, které jsem si předtím připravila stranou… Ale většinou o Vánocích skládám puzzle. Vzpomínám si, když jsme mívali ještě otevřeno na Štědrý den v knihovně. Žádná ženská nikdy nepřišla, jen samí chlapi!“

článek 1Několikero rodičů malých zvídavých dětí sáhlo po knize Nikoly Kucharské „Zvířata: zábavná anatomie pro děti“, neboť jim už dochází invence co svým ratolestem neustále odpovídat na jejich všetečné otázky jako např. proč kočky předou, zdali je želva ke krunýři přirostlá, nebo je to jen její domeček, proč kachny vystrkují z vody tak legračně své zadečky atp.).

Rodiče botanicky zaměřených dětí jim mohou domů přinést knihu „Stromy: poznej 85 zajímavých druhů“. Jistě přijdete o mnoho jinak nudných dnů, když se vypravíte méně známé druhy stromů či keřů hledat do přírody. Jen nám zkuste říct – víte, jak vypadá zimostráz, střemcha, liliovník?

Pan P. R. doporučuje pro ostatní čtenáře z našich novinek knihu Margaretty Magnusson „Životní úklid: do hrobu si ten nepořádek přeci nevezmete“, kterou už má sám doma. Ve Švédsku existuje způsob, jak se zbavit letitého nepořádku. Švédové ho nazývají döstädning: dö znamená smrt a städning znamená úklid. Ač může takový název vyvolávat chmury, jedná se o překvapivě povzbuzující proces zbavení se nepotřebných věcí a lze jej uskutečnit v kterémkoli období života. Každopádně je lepší začít dříve, nežli později, kdy už to za vás musejí udělat druzí.

Náš předvánoční článek končíme přáním příjemného adventu, krásných vánočních svátků a názvem ještě další naší novinky „Nejezte polévku tak horkou, jak se uvaří“. Pokud si tuto knihu najdete v našem fondu, dočtete se o způsobech zvládání stresu v každodenním životě. Autor Cameron Johnston tyto způsoby ukazuje na příběhu jedné současné rodiny, která se učí vypořádat se s životními změnami.

A hlavně – šťastné a veselé.

Ivana Jonová, Šmidingerova knihovna Strakonice

 

 

 

Autor: Ivana Jonová

1 059 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?