Rozhovor s předsedou SPD ve Strakonicích Jaroslavem Čejkou

Komunální volby se nám již nezadržitelně blíží. Komu dát hlas? Komu dát důvěru? Už máte jasno? Pokud ne, chtěli bychom Vám těmito rozhovory představit všechny kandidující, kteří nejsou zatím v zastupitelstvu.

První rozhovor se uskutečnil s předsedou místní buňky SPD Tomio Okamury, panem Jaroslavem Čejkou.

Co Vás vedlo k tomu, že jste vstoupil do komunální politiky?

O politiku se zajímám už od mala, vždy jsem ji jen sledoval, ale nemyslel jsem si, že někdy do ní aktivně vstoupím. Okamurova politika mě upoutala už jeho vstupem do Senátu. Zaujal mě politický systém přímé demokracie a zákon o celostátním referendu, což jsou – podle mého mínění – jediné komponenty skutečné demokracie. Do SPD jsem vstoupil v samém počátku hnutí.

Do komunální politiky chceme vnést pozitivní změny, chceme umožnit častější zapojení občanů do veřejného rozhodování.

Mohl byste nám přiblížit váš volební program, kterým byste chtěli oslovit Strakoňáky?

V jednoduchosti Vám mohu sdělit několik programových bodů:

  • rekonstrukce a rozvoj města,
  • bezpečné Strakonice,
  • bydlení a sounáležitost,
  • obnova osobních blahopřání seniorům,
  • zvýšená podpora kultury a sportu,
  • změny v jednacím řádu a další…

To jsou vesměs obecné věci. Neměl byste něco konkrétního?

Konkrétně občany nejvíce trápí konfrontační politika současných zastupitelů, proto jedním naším programovým bodem je vyřešení tohoto problému.

fotoCituji jeden z bodů našeho programu:

Poslední dvě volební období se vyznačují neustálou konfrontací. Volení zástupci jsou rozděleni do dvou proti sobě bojujících skupin. Spojíme všechny ochotné strany do koalice, jež bude řešit konkrétní problémy města a jeho občanů. Nebudeme rozlišovat stranickou příslušnost, zajímá nás jen prospěch řádných obyvatel Strakonic.“

Zbytek programových bodů budeme zveřejňovat později s odstupem času. Čekáme na schválení našeho programu krajským předsednictvem podle stanov SPD.

Myslíte si, že jsou Strakonice bezpečné?

Strakonice jsou relativně bezpečné. Každoročně se zde koná mnoho akcí, kam chodí tisíce lidí a velice si tyto akce užívají. Horší už je to na silnicích, kde se stává velice nehod a občas bohužel i se zraněním. Nemohou za to vždy špatně označené přechody nebo špatně řešené křižovatky, ale neukáznění řidiči. Ve městě se stále nachází několik nebezpečných chodníků a křižovatek. Ve víkendových nočních hodinách dochází k potyčkám u nočních barů a diskoték. V parcích se nachází mnoho injekční stříkaček po narkomanech. Na tomto typu bezpečnosti se musí ještě hodně pracovat ze strany města se spoluprací s městskou a státní policií.

Byl byste pro přímou volbu starosty?

Samozřejmě! Na přímé volbě vzniklo přece naše hnutí Svoboda a přímá demokracie, máme to i v samotném názvu. Jsem jednoznačně pro přímou volbu starosty. Počítáme, že zákon o přímé volbě starosty bude platit až pro komunální volby roku 2022.

Máme za sebou již necelé čtyři roky pod taktovkou Strakonické Veřejnosti. Jak byste tu změnu, kterou přinesli na radnici po 16 letech vládnutí pana Vondryse, zhodnotil?

Jedinou změnou bylo, že si současný starosta vyměnil křeslo s minulým starostou. Rétorika osočování, urážek a vyřizování osobních sporů zůstala však stejná. S novým starostou přišla i nová personální politika. Současné vedení města se nemusí jen kritizovat, ale také pochválit za dosavadní práci. Začala realizovat stavba Severního obchvatu města. Nesmíme také zapomenout na rekonstrukci mostu Jana Palacha, která si prodělala své dětské nemoci. Podařila se zcela opravit ulice Krále Jiřího z Poděbrad. Město začalo podporovat více kulturních akcí.

Co byste na závěr vzkázal strakonickým voličům?

Aby přišli k volbám a tím se aktivně podílel na chodu našeho krásného města.

 

Jaroslav Čejka, 32 let, programátor

 

 

Autor: Pavel Gerčák

1 842 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?