Před 95 lety vznikl samostatný stát, jeho tvůrce Masaryk je úzce spojen se strakonickým regionem

Dnes je tomu přesně 95 let, co naši předci ve spolupráci se slovenským národem vytvořili společný stát. Prvním československým prezidentem se stal bývalý strakonický politik – T. G. Masaryk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pamětní deska

Ačkoliv všichni Masaryka známe jako prezidenta republiky, je faktem, že jeho politická dráha začala mnohem dříve. 16. 2. 1891 pronesl ve Strakonicích ve sladovně pivovarského domu svůj předvolební projev do Říšské rady. Jako kandidát mladočechů reprezentoval několik menších obcí včetně Strakonic. Právě proto musel Masaryk tvrdě bojovat, jelikož v našem městě převládali staročeši.

Nakonec se Masarykovi podařilo zvítězit, když získal 158 hlasů proti 84 podporovatelům soupeře, kterým byl domažlický starosta Steidl. Masaryk pak naše město reprezentoval až do roku 1893.

Světové dějiny však prošly mnoha změnami, především světovou válkou, jež stabilitou tehdejší monarchie tvrdě otřásla. Politická reprezentace pod vedením Masaryka dospěla k názoru, že v rakouském područí již nelze nadále zůstávat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pivovarský dům vedle Sport Bike Skála

28. října 1918 se sice informace o rozpadu Rakouska-Uherska do Strakonic dostala až pozdě večer, ale hned následující den na domech zavlály červenobílé prapory a městem zněla národní hymna. Zajímavostí je, že již dva týdny před vyhlášením samostatné republiky (14. 10. 1918) strakonický malíř Jarko Dvořák-Šumavský zorganizoval ve Strakonicích průvod, který oslavoval nový svobodný stát.

Dějiny Strakonic a prezidenta Masaryka však byly spjaty i v následujících letech. V době hospodářské krize radnice postavila základní školu, která nesla jméno po nejvyšším představiteli země (dnešní ZŠ F. L. Čelakovského).

Odkaz prezidenta Masaryka silně přetrvává do dnešních dnů. Jeho morálka a humanistický nadhled je právě to, co současné politické scéně chybí. „Nevidím na celém světě žádného problému, který by politici slušní a poctiví nemohli rozřešit smírně,“ prohlásil ve svém vánočním projevu roku 1934.

Autor: Lukáš Houdek

375 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?