Před 10 lety zemřel „šílený antikomunista“ Ronald Reagan

Je tomu přesně jedno desetiletí, co z tohoto světa odešel jeden z nejvýznamnější západních politiků 20. století – čtyřicátý americký prezident Ronald Wilson Reagan.

Ačkoliv se v době jeho nástupu do prezidentské funkce v roce 1981 zdálo nemožné porazit Sovětský svaz, Reagan dokázal obrátit směr dějin. Právě především díky jeho zahraniční politice padl komunismus také v Československu, a proto bychom na zásluhy tohoto „šíleného antikomunisty“, jak mu v Kremlu přezdívali, neměli zapomínat.

Říše zla vs. Gorbačov

Reagan_and_Gorbachev_hold_discussionsVýrazným mezníkem se stal rok 1985, kdy se do čela největší komunistické velmoci dostal Michail Gorbačov. Reagan zprvu reagoval poněkud zdrženlivě, ale postupně si s ním vytvořil přátelské styky, které umožnily mírový přechod k demokracii. Když prezident v roce 1988 navštívil Moskvu, jeden novinář se jej zeptal, zda stále považuje Sovětský svaz za „říši zla“. Odpověděl, že nikoliv, jelikož tak označil éru Leonida Brežněva. Na Gorbačovovu žádost tehdy Reagan dokonce vedl na Moskevské univerzitě přednášku o svobodném trhu.

Společně s dřívější britskou premiérkou Margaret Thatcherovou vytvořil tandem, který vedl k pádu totalitních režimů zejména ve střední a východní Evropě. Tato politika našla podporu dokonce i u socialistického prezidenta Francie Francoise Mitterranda, který v prosinci 1988 přijel do Prahy osobně podpořit Chartu 77 v čele s Václavem Havlem. Ten pak už coby prezident v roce 1999 Reaganovi, Thatcherové, Mitterrandovi (in  memoriam) a německému kancléři Kohlovi udělil státní vyznamenání.

reagan_taxesMéně státu, více dluhu

Abychom byli zcela féroví, nutno podotknout, že budoucnost Spojených států negativně ovlivnila tzv. Reaganomika. „Stát nemůže vyřešit naše problémy, stát je problémem,“ hlásal Reagan po prezidentské inauguraci a ihned spustil své reformy.

Snížení daní z příjmu sice přineslo do státní pokladny více peněz, celkově však státní dluh kvůli dalším daňovým škrtům prudce rostl z 30 % HDP v roce 1981 na 50 %, kdy Reagan z úřadu odcházel. Rovněž došlo k deregulaci bankovního sektoru, jež výrazně přispěla k ekonomické krizi na přelomu současného a minulého desetiletí. Státní dluh se podařilo nakrátko stabilizovat v 90. letech Billu Clintonovi, krize bank však nebyla zažehnána doposud.

Dědictví

I přes všechny stinné stránky zůstává Ronald Reagan výraznou osobností, která umožnila rozšíření demokracie do mnoha zemí na světě, včetně té naší. Dodnes si získává respekt také u svých názorových oponentů. Úzké přátelství s posledním vůdcem SSSR Michailem Gorbačovem například vydrželo až do Reaganovy smrti před 10 lety.

Autor: Lukáš Houdek

629 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?