Cena stočného se zvýší, lídr opozice se zdržel

V důsledku podmínek čerpání dotace na rekonstrukci čističky odpadních vod radnice navrhla zvýšení stočného o 2,5 Kč za kubík. Vzhledem k finanční náročnosti investice se při hlasování k odporu neodhodlal ani lídr ODS Radek Chvosta.

O navýšení rozhodlo zastupitelstvo na své minulé schůzi. Proces vyplývá z podmínek Státního fondu životního prostředí, který poskytl potřebnou dotaci na intenzifikaci čističky. Cena vodného a stočného je pak vypočítávána dle přijaté dotace v rámci udržení soběstačnosti vodohospodářského fondu.

Hlasování v zastupitelstvu

penizeV souvislosti s nadcházejícími volbami se již před jednáním objevovaly nesouhlasící názory. Například faktický lídr opozice Radek Chvosta se nechal slyšet, že je proti jakémukoliv navyšování. Hlasování však ukázalo, že se předák ODS pouze zdržel. Obdobně postupoval rovněž zastupitel opoziční Strakonické veřejnosti Milan Jungvirt.

I přes výraznou emocionalitu tématu dopadlo hlasování poměrně jednoznačně. Z 21 zastupitelů proti hlasovali pouze 3 lidé. Opoziční strany přitom disponují 9 mandáty.

Změna nechce navyšovat reálnou hodnotu

K problematice se vyjádřilo i vznikající politické hnutí Změna pro Strakonice. „Původní návrh poplatek nezvyšovat nám byl bližší. Ale souhlasíme s ředitelem Technických služeb Ludvíkem Němejcem, že by reálná hodnota v budoucnu růst neměla a kopírovala by maximálně inflační křivku,“ stojí v prohlášení Změny.

Autor: Lukáš Houdek

444 views
Líbil se vám tento článek?

5 komentářů

  1. Milan Jungvirt (20. června 2014 v 8:46)

    Ano, zdržel jsem se. Jak je u nás tradiční, údaje se předkládají do zastupitelstva neúplné a velmi povrchní. Bohužel, přes veškerou snahu, do termínu vlastního jednání se mi je nepodařilo získat.. Zdržet se hlasování neznamená, trochu souhlasit a nebo trochu nesouhlasit. To je jediná možnost jak se vyjádřit, když nemám dostatečné informace.

    • Lukáš Houdek (20. června 2014 v 10:19)

      Já jsem si veškeré údaje zjistil u ředitele Technických služeb pana Němejce, vašeho kolegy v zastupitelstvu. Pracujme a nevymlouvejme se.

      • Břetislav Hrdlička (24. června 2014 v 9:31)

        Pane Houdku.
        Pan Jungvirt je ve své práci velmi poctivý, a pracuje naplno.
        Pro zastupitelstvo jsou závazné podklady, které jim předloží pouze a jedině rada města Strakonice.
        Dle těchto podkladů je formulováno usnesení zastupitelstva, o kterém hlasujeme. Nelze se nikdy odvolat na jiné podklady, ani kdyby Vám je sdělil osobně starosta. (Ing. Němejc je samozřejmě důvěryhodná osoba, ale nemá statut rady.) Rada nám trvale dodává informace neúplné, a občas skutečně nevíme, o čem a proč hlasujeme. V takovém případě se snažíme upozorňovat na tyto chybějící informace, ale jsme se smíchem odbyti. Otázkou je, zda budete kritizovat zastupitele, který nemá žádnou moc, a nebo radu města, která by s Vámi v případě potřeby „pěkně zatočila“. Pokud opravdu chcete měnit Strakonice, nenapadejte poctivé zastupitele urážlivými slovy o výmluvách, ale bojujte za dodržování zákona a jednacího řádu radou města. Pak budeme hlasovat pro a nebo proti, a zodpovíme si to.
        Břetislav hrdlička, zastupitel.

        • Lukáš Houdek (24. června 2014 v 11:02)

          Nehledejme negace i tam, kde nejsou. Já jsem nenapadal pana Jungvirta, že se zdržel. Pouze jsem napsal, že se zdržel. Oba moc dobře víme, že se ohledně vodohospodářského fondu (majetku města) můžete dotazovat v majetkové komisi, jíž jste členem a pan Němejc předsedou. A jste to Vy, kdo jako člen komise může radě doporučovat usnesení. Máte-li tuto možnost, kterou nevyužijete, jedná se o výmluvu.
          Nezpochybňuji, kdo jak hlasoval. Pan Němejc, Vámi označený jako důvěryhodný (plně souhlasím), hlasoval pro, Vy proti, pan Jungvirt se zdržel. To je demokracie. Ale pan Němejc neměl jiné materiály než Vy.
          Dál je to myslím nedůstojné. Sám bych pro tento postup nehlasoval už kvůli tomu, že v prosinci bylo oznámeno, že v roce 2014 k žádnému zvýšení nedojde. Ale souhlasím s (důvěryhodným) Ludvíkem Němejcem, že v budoucnu bychom měli vodné a stočné zvyšovat max. o inflaci.

        • Lukáš Houdek (24. června 2014 v 1:54)

          Navíc se v naší diskuzi pořád nedostáváme k tomu nejdůležitějšímu – já osobně bych toto zvýšení nepodpořil stejně jako Vy a pan Jungvirt. Je to o lidech a slušní lidé se vždy dohodnou. My dva jsme se k sobě bez výjimek chovali korektně, tak si to na léto nekažme 🙂

Nechcete pejska k adopci?