ZŠ Dukelská se konečně dočká rekonstrukce spojovacího krčku, investice započne v červenci

Největší základní škola ve Strakonicích se vyznačuje rovněž jedním z největších problémů strakonického vzdělávacího systému – nadlimitním množstvím azbestu v jedné z klíčových částí.

O spojovacím krčku se vedly již v minulosti diskuze ohledně jeho estetické stránky. Své zastánce stále totiž má původní podoba DSCN3497budovy. K ní se v době populačního boomu přistavěl další menší komplex, jenž je s původní školou spojen právě zmíněným krčkem.

Azbest situaci výrazně zkomplikoval

K těmto záležitostem se v průběhu času však přidaly další komplikace, když byla zjištěna přítomnost azbestu a jiných rakovinotvorných látek. Příčina tkví především v boletických panelech.

Ředitel školy Václav Vlček se proto již na podzim roku 2012 rozhodl napojení uzavřít a žáci s učiteli museli využívat alternativní trasu. Jejich útrapy však nekončí. Rekonstrukce sice již téměř začala, ale kvůli obtížím ve výběrovém řízení se celý proces zbrzdil a v září cesta do školy povede pouze skrz únikové východy.

Nová podoba

Pozitivní stránku představuje to, že se na podobě nového krčku podíleli samotní žáci. Při hlasování z 22 návrhů zvítězil nápad Lindy Vastlové z 8.B.

DSCN3498DSCN3499DSCN3502DSCN3503DSCN3504DSCN3508

Autor: Lukáš Houdek

504 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?