ANKETA: Zastánci a odpůrci radnice se početně téměř neliší, koalice i nové volby získaly podporu

Z iniciativy našeho magazínu probíhala na facebookové stránce Strakoňáci ve dnech 12. – 17. 3. anketa, která se zabývala aktuálním politickým děním ve městě. Ačkoliv se jedná jen o velmi přibližný průzkum, jeho výsledky jsou zajímavé.

Celkem hlasovalo 148 lidí. Na výběr měli ze tří možností. První bylo pokračování současné menšinové radnice Strakonické Veřejnosti, ANO 2011 a Volby pro město pod vedením starosty Břetislava Hrdličky, kterému po vyloučení ODS většinu slíbila zajistit komunistická zastupitelka Milada Vlasáková.

fb_estDruhou variantu představovala myšlenka předčasných voleb. Nebylo sice specifikováno, kdy přesně by se měly konat, ale v zásadě se dá předpokládat, že pro tuto možnost hlasovali zejména představitelé opozice. Takto se vyslovil například mimo jiné předseda jedné ze strakonických organizací ČSSD Luděk Bastián.

Třetí varianta byla možnost ve stávajícím zastupitelstvu vytvořit jinou koalici. Týkala by se buď toho, jak by Strakonická Veřejnost měla svou většinu rozložit jinak, nebo jak Strakonickou Veřejnost obejít. Tato varianta však příliš preferována nebyla.

Jak tedy hlasování dopadlo?

Těsnou většinu 51 % získali zastánci předčasných voleb. Konkrétně takto svůj hlas odevzdalo 76 lidí. Přání, aby Hrdličkova radnice pokračovala, vyslovilo 47 % dotázaných, tedy 69 lidí. Rozhodně tak lidé, kteří se tohoto průzkumu zúčastnili, radnici z velké části důvěřují, jelikož 47% podporu po rozpadu koalice nelze hodnotit jako neúspěch. Vzhledem k velmi přibližnému rozsahu se dá předpokládat, že i mezi aktivními uživateli facebooku na poli strakonické politiky jsou obě tyto skupiny lidí téměř vyrovnané.

Pro myšlenku v nynějším zastupitelstvu sestavit jinou koalici hlasovali jen 3 lidé, tedy po zaokrouhlení na celá čísla asi 2 %.

hlasů %
Předčasné volby 76 51
Pokračování radnice 69 47
Jiná koalice 3 2

(stav k 17. 3. 2015)


procento_estJak zastánci a kritici radnice svá stanoviska zdůvodňují? Dali jsme šanci oběma stranám.

Proč by měla současná radnice pokračovat?

Štěpán Klučka (24)

Proč by neměla? Současná rada města se přeci zavázala pokračovat ve stejném složení i po rozpadu koalice. Navíc voliči nevolili koalici, ale jednotlivé strany, takže jestliže má strana s největším mandátem vizi, jak pokračovat, nechal bych to v jejích rukách.

Proč by neměla současná radnice pokračovat?

Radek Sosna (44) – výňatek z prohlášení

Důvod je, aby bylo zabráněno dalším nevratným změnám. Přes ujištění, že se nebudou propouštět lidé na vedoucích pozicích, jsme svědky opaku. Jsou dokonce napadáni a vláčeni v médiích a jsou na ně podávány podněty k trestnímu stíhání. Záměr na prodej důležitých pozemků svým „sympatizantům“ či oboustranně nevýhodné rušení smluv na podporu sportu a kultury pivovarem považuji pro město jako naprosto nevýhodné.

Autor: Lukáš Houdek

705 views
Líbil se vám tento článek?

7 komentářů

  1. Oberfalcer (18. března 2015 v 8:39)

    Přesto, že je pan Sosna učitel, co se týče fabulování, i on má svého učitele – Pavla Vondryse. Trestní oznámení byla podána na neznámé pachatele a to je sakra rozdíl. Prodej „důležitého“ pozemku – např. „ouhor“ v zadním traktu garáží u tenisových kurtů, kde ke 202 stávajícím chce investor přistavět nových cca 25, je p. Sosnou a spol. vydáván za rozprodej strategického majetku měst!! Mimochodem – dotčený pozemek je určený územním plánem pro dopravní stavby typu garáže, parkoviště, benzínová pumpa… Tento platný územní plán byl navržen a schválen exstarostou Vondrysem a spol., nikoliv nynějším vedením radnice. Za další – případný prodej se uskuteční za tržní cenu, nikoliv pod rukou, takže o žádných „lumpárnách“ (jak tvrdí Jihočeši spolu s p. Sosnou) nemůže být vůbec řeč. Za poslední – podpora kultury a sportu se má dít transparentně přes městský rozpočet, vést na zastupitelstvu legálně debatu a hlasovat o vzešlých návrzích. Nikoliv pokoutně a skrytě jej financovat přes městské podniky jako je pivovar, které nemusí nikomu nic veřejně ukazovat. To je ten pravý prostor pro „korupci“ svých kamarádů sportovců, kteří se pak jakoby nic objevují na volební kandidátce páně exstarosty Vondryse, např. dr. Vondřička, p. Marienka, p. Sosna, p. Shneedorfer, p. Bečvář ap. že pane Sosno? Že lže vystudovaný právník, to se dá vcelku pochopit, ale u učitele by člověk očekával alespoň trochu míry pro realitu.

    • Sosna (22. března 2015 v 8:46)

      Vážený pane zastupiteli, o míře fabulace a lhaní se zrovna s Vámi přít nebudu. Ty výkruty a obraty, kterých jsme za necelý půlrok vašeho vládnutí byli svědky, jsou bez komentáře. Na podporu kultury a sportu se opravdu těším: zatím velká 0. Mě osobně by zajímala ta „korupce kamarádů sportovců“. Mohl by jste to trochu osvětlit? Já bych konečně rád věděl, jak ta korupce v mém konkrétním případě probíhala (a není to poprvé, co mě jmenovitě takto napadáte…). Děkuji Vám.

    • Jeníček (22. března 2015 v 9:28)

      Pane zastupiteli, měli by jste si v SV ujasnit za jako cenu by se měl pozemek prodávat, Vy tvrdíte že za tržní cenu, pan starosta, že cena nebude hrát roli. Jeden z Vás v tom případě nemluví pravdu. Co se týče schváleného územního plánu, ano umožnuje postavit benzinku a tou může být i benzinka s bistrem, což je si myslím hlavní záměr. Stejně tak je možné zde mít jen pouze parkovací plochu, což si myslím že byl hlavní záměr při schvalování územního plánu. Upravdu si nemyslím že územní plán bych takto schválen bývalým vedením radnice za účelem prodeje firmě Geiteka právě jen pro benzinu, to mi fakt přijde úsměvné.

      • Oberfalcer (23. března 2015 v 5:45)

        Já myslím, že spolu se starostou mluvíme pravdu oba. Cena za prodej bude vždy tržní, protože se nabídka za odkup povede vždy v režimu, kdo dá nejvíc. Tzn. že kupujícím nakonec bude ten, kdo dá nejvíc (nemusí to být tedy ani ta Geoteka). Starosta Hrdlička říká, že cena není rozhodující, protože i kdyby dal někdo sebelepší cenu, nemusí se prodej uskutečnit, protože nakonec radnice nebude chtít pozemek prodat. Takže z toho vyplývá, že jedno může být bez druhého. Strakonická Veřejnost je napadána opozicí, že chce prodat u tenisových kurtů velevýznamný pozemek „podvodným“ způsobem. Faktem však je, že zaprvé nejsme v tom jednotní (ne všichni hlasovali pro prodej), zadruhé ať chcete nebo nechcete, vše probíhá naprosto legálním a otevřeným způsobem (stavba garáží na území pro tyto stavby schváleném a veřejnou soutěží, kdo nabídne nejvíc= žádný kamarádčoft). Nikdy v nedávné minulosti tady nebyl přístup radnice otevřenější v podobných záležitostech než je teď. Jinak – výsledkem veřejného tlaku je, pokud vím, ústup investora od záměru postavit benzinku/bistro a chtěl by postavit pouze řadu garáží. Takže uvidíme jak nakonec vše dopadne…
        Poslední – nevím co si mysleli v minulosti zastupitelé o schvalování využití území, ale obecně platí co je psáno, to je dáno a v ÚP je psáno, co se zde může mimo jiné stavět:
        – plochy pro silniční dopravu (komunikace chodníků a zelených pásů pro automobilovou dopravu, zemědělskou a lesní dopravu, zastávky, garáže, pěší propojení, plochy a cesty pro pěší, cesty pro cyklisty, naučná stezka
        – dálnice, rychlostní, silnice I. třídy, silnice II. třídy, silnice III. třídy, místní a odstavné a
        parkovací plochy, hromadné a řadové garáže – včetně pozemků, na kterých jsou umístěny
        součásti komunikace, například náspy, zářezy, opěrné zdi, mosty a doprovodné a izolační
        zeleně, autobusová nádraží, terminály, odstavná stání pro autobusy a nákladní automobily,
        areály údržby pozemních komunikací, čerpací stanice pohonných hmot.)
        – veřejná parkoviště, veřejná zeleň převážně liniového charakteru podél komunikací a
        parkovišť, vybavení parkovišť, (kiosky apod.)

        • Jeníček (26. března 2015 v 10:52)

          Dovoluji si nesouhlasit, pan starosta reagoval na slova dalšího zájemce, že se bude snažit nabídnou vyšší cenu něž Geotéka, takže cena nebude hrát roli. Co se týče výstavby garáží, tak by bylo rozumné vstoupit v jednání s firmou Geoteka a směnit pozemek 401/4 za část pozemku 402/2 a 402/11 a tam by bylo možno garáže postavit. Co jsem četl v tisku tak za pozemky mělo město utržit cca 700 tis, myslím si že tržní cena pozemků je někde na dvojnásobku někde mezi 1000-1600 Kč/m2. Dle mého názoru by v této lokalitě měla zůstat jen veřejná zeleň už kvůli školám a sportovištím, které jsou v okolí. Jinak jste mi vlastně potvrdil to co jsem si myslel, že benzínová pumpa byla jen zastírací manévr pro bistro, tak aby to bylo v souladu s ÚP. Ještě by jste mi určitě mohl odpovědět na jednu otázku zada je pravda či nepravda, že MěKS zakoupilo hudební aparaturu bez výběrové řízení. Jaká byla její cena? Děkuji za odpověď.

    • Sosna (3. dubna 2015 v 12:44)

      Vážený pane zastupiteli, o míře fabulace a lhaní se zrovna s Vámi přít nebudu. Ty výkruty a obraty, kterých jsme za necelý půlrok vašeho vládnutí byli svědky, jsou bez komentáře. Na podporu kultury a sportu se opravdu těším: zatím velká 0. Mě osobně by zajímala ta „korupce kamarádů sportovců“. Mohl byste to trochu osvětlit? Já bych konečně rád věděl, jak ta korupce v mém konkrétním případě probíhala (a není to poprvé, co mě jmenovitě takto napadáte…). Děkuji Vám za Vaši odpověď.

    • Sosna (3. dubna 2015 v 12:47)

      Ano, z hlediska veřejného parkování v této oblasti sportovišť a škol je Váš „ouhor“ velmi důležitým až strategickým pozemkem. A v případě prodeje ztrácí město Strakonice jakýkoliv vliv na možnost vybudování veřejného parkování. Ale to je už obehraná písnička…

Nechcete pejska k adopci?