Jakýs kuje pikle, obvyklé i neobvyklé

Aneb Reakce na Reakci na stížnost Jakuba Škody ohledně činnosti magazínu.

Sem tam se mi stane, že mi vyjde článek. Nebojte se, nemám tasemnici. Publikoval jsem na idnes, mám stále blog na tyden.cz, uveřejnil jsem lecos na estrakonice, istrakonice, na blogu Jihočeských týdeníků, publikuji v tištěném Strakonicku. Připravuji něco pro další noviny. Dá se říci, že mě tato činnost baví. Většinou se snažím psát s nadhledem, rád používám sarkasmus, ironii, parodii. Neurážím jiné ani se.

Toto dílko bude vybočovat. Vážně se chci zamyslet nad posledními událostmi ve Strakonicích. Smrtelně vážně, protože jsme se dostali do takového průšvihu, ve kterém končí všechna legrace. Rozhodnutím soudu jsme dočasně zrušili demokratické volby. Samozřejmě oprávněně, protože vedení obce dělalo před volbami hrozné, nepředstavitelné věci.

Abych byl přesný, ne my jsme zneplatnili komunální hlasování plebsu, ale zařídil to jakýsi arbiter mundi z jiné části republiky. V současnosti snad nejznámější politický aktivista, a to celostátně. Nebudu ho jmenovat, ne že by si to nezasloužil, ale už takhle je až přes příliš slavný. Přehlušilo by to i důležité poselství mé skromné úvahy. Ovšem nějak Jej pojmenovat musím… Když jakýsi, tak mu, pro tuto chvíli, říkejme Jakýs.

Tak tenhle pán se před pár lety rozhodl přestěhovat se do našeho zaostalého městečka a udělat z něj světoznámou metropoli. Prostě nás všechny dostat kulturně na výšiny. Není to nic neobvyklého. Slovák Bureš zkulturňuje naši rodnou zem neúrekom. V dějinách se to jen hemží samými cizími spasiteli. Zemi Kanaán se vydal zušlechtit a přejmenovat na Izrael Abraham, to se ještě jmenoval Abram. Šel pěšky až z Mezopotámie. To novější dobráci jeli vozem. Rakušan Hitler do Mnichova v Němcích (pozor, neplést s Mnichovem u Strakonic!), Gruzínec Džugašvili do Moskvy, kde si dal revoluční jméno Ocelový. Nu a náš Moravan, jemuž bylo přisouzeno umělecké jméno Jakýs, do Strakonic.

20180721_173508 (2)Jakýs možná nejel autem, snad vlakem. Je celkem rozšířená legenda, že letěl vzducholodí a pojednou mu došel plyn. Už neodletěl, protože plynu mu zůstalo pramálo. Stačí to jen na to, aby jím otravoval kotlinu praotce Strakoně. Tak či tak, zůstal tu a nikdo a nic s ním nehne.

Ani mně se to nezdařilo, ač jsem kvůli němu odešel z druhého místa jiné kandidátky na tu správnou, Jeho. Nepohnul bych s Ním ani párem volů, takový je to stálý a pevný charakter. Dokonce jsem s bývalým velitelem Městské policie vymyslel bezpečnostní část programu, neb nás Jakýs, patrně ve slabší chvilce, všechny vyzval, bychom přispěli svými vlastními nápady ku předvolební agitaci. Naštěstí se stačil včas oklepat, vzkřísil se po dvou týdnech ukrývání se před světem (meditoval v jiném městě a jiné funkci), a na poslední tři dny před volbami nám všem rozdal letáky. Dá rozum, že v nich nebyly naše slabomyslné návrhy, ale jen Jeho, a zase jen Jeho, světově uznávané myšlenky, pod které se rád podepisuje pseudonymem v plurálu My. ,,Názor je na vás, My dodáme důkazy, fakta a souvislosti.“  Tu jsem i já poznal, že mé snažení je marné. Jakýs stále sveřepě trvá na svých názorech, pevně setrvává, jako kamenná socha Františka Ladislava Čelakovského v Bezděkově, na svém stálém a neměnném filosofickém postoji vůči nechápavému zbytku města.

Oprávněně má v šlechtickém erbu citát římského myslitele Quintuse Horatiuse Flaccusa: ,,Odi profanum volgus et arceo.“

Co říci závěrem. Přiznávám, že jsem se vloudil na kandidátku hnutí Změna jen proto, abych byl nablízku největšímu žijícímu géniovi planety, Jakýsovi. Jsem vinen tím, že jsem nevydržel déle prodlívat v oslňující sluneční záři Mistra Jakýse a zbaběle jsem odpadl.

Co následovalo bych nepřál snad ani tchýni. Smutek z odloučení a samoty jsem utápěl v nekonečném množství chmelového nektaru. Činím tak doposud a stále nemám dost.

Až jednou vystřízlivým, budu už v nové době a novém světě. Tak jako kdysi Zlín i Strakonice odhodí archaický, nic neříkající název a hrdě ponesou jméno svého zakladatele.

Jakýsov.

 

PS: Pikle v nadpisu jsme myslel sice poťouchle, avšak s pozitivním nábojem. Měl jsem raději volit výraz ,,kroky ve společném zájmu“, ale nerýmovalo by se to. Snad tuto drobnou urážku Jakýs pochopí, a s grácií, sobě vlastní, mi velkoryse odpustí.

 

Vysvětlivky z latiny:

  • plebs = lid,
  • arbiter mundi = soudce světa,
  • plurál = množné číslo,
  • odi profanum volgus et arceo = nenávidím sprostou lůzu a vyhýbám se jí,
  • Grácie, řecky Charitky (orig. Χάριτες) = tři dcery boha Dia, ztělesňující půvab, ladnost a zářící krásu.

 

Reakce na stížnost Jakuba Škody zde:

https://www.estrakonice.cz/clanky/8152-reakce-na-stiznost-jakuba-skody-ohledne-cinnosti-magazinu/

 

 

Autor: František Karel Ladislav

1 546 views
Líbil se vám tento článek?

1 komentář

  1. Realista (8. ledna 2019 v 6:29)

    Užitečný článek , jistě jste sám s sebou spokojený . Baví Vás to , publikujte dál , třeba i strakonický plebs pochopí , jak kvalitního kandidáta při volbách přehlédl .

Nechcete pejska k adopci?