Pane Janský, odejděte!

Volby skončily drtivým vítězstvím Strakonické Veřejnosti. Na tom by nebylo nic překvapivého, kdyby tak nedopadly i ty zrušené.

Již biblické příběhy nám přinesly úsloví, že zakázané ovoce chutná nejlépe. Rovněž z historie známe mnoho případů, kdy lidé začali obdivovat mučedníky. Nikdy by mě ale nenapadlo, že se tyto „sebevražedné“ sklony projeví v současné politice, a to v takové míře.

V říjnu 2018, když Karel Janský podal stížnost na regulérnost voleb, jsem napsal (https://www.estrakonice.cz/clanky/8052-nazor-stiznost-na-volby-nema-smysl-odklada-se-nevyhnutelne/), že se tímto krokem pouze odkládá nevyhnutelné. Zmýlil jsem se jen v tom, že volby byly skutečně zneplatněny.

To nejdůležitější – volební výsledek – bylo nakonec téměř netknuto, resp. Strakonická Veřejnost ještě posílila. Přesně tak, jak jsem tehdy předpokládal. Radikální rétorika Janského a kauzy s tím spojené zmobilizovaly dokonce i měkký obal Strakonické Veřejnosti, tudíž se výsledku nelze divit.

Nejde o skutečnost, jestli stížnost byla odůvodnitelná a správná. V tomto ohledu bych dal Janskému i za pravdu. Problém spočívá v tom, že v nynější politické konstelaci musela udělat více škody než užitku, i když je de iure v pořádku. Navíc Strakonice ztratily rok, který mohl být využit k rozvoji veřejných služeb.

Jestliže má město jansky_zmena_pro_strakonicev dohledné době vést někdo, koho nenominuje Strakonická Veřejnost, byla nám tímto způsobem ukázána cesta, jak to nedělat. Veřejné aktivity Karla Janského vše zkomplikovaly radnici (ztráta čtvrtiny volebního období) i opozici (potvrzení postavení SV), proto lze jen doufat, že je jim konec.

V závěru tedy zopakuji slova, která jsem tehdy ve zmiňovaném článku ironicky použil. Karel Janský je nejlepší investice Strakonické Veřejnosti od dob jejího založení.

Autor: Lukáš Houdek

1 480 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?