Život v karanténě aneb kultura nespí

Nouzový stav je u nás již 4. týden. S tím přišel zákaz shromažďování, tedy i zrušení všech kulturních akcí. V souvislosti s tímto opatřením se mnoho aktivit přesunulo na internet. Pořádají se tam různé koncerty, čtení, kondiční cvičení, divadelní představení, taneční kurzy a mnoho dalšího. Nabídka je opravdu velmi pestrá a každý si tam najde to své. Pozadu nejsou ani křesťané. Svá kázání vysílají přes internet.

pohádkaVe Strakonicích například vznikl velmi zajímavý projekt. Jedná se o čtení pro děti a seniory v domovech důchodců. Pod vedením Pavly Maradové se dětský divadelní spolek Forbína rozhodl, že zpříjemní pobyt seniorům v domovech důchodců a dětem doma. A tak načetli různé pohádky, v některých nahrávkách bude součástí dokonce i divadelní představení. Do projektu Děti dětem jsou přizváni všichni, kdo rádi čtou. Jak dospělí, tak i děti. Souběžně s tímto projektem běží akce nazvaná Čteme pro radost. Organizátoři oslovili známé osobnosti ve Strakonicích s tím, jestli by načetli kousek ze své oblíbené dětské knížky. A tak po velmi kladných ohlasech se každý všední den v 19:45 zveřejňují jejich nahrávky.

V prvním týdnu jste mohli slyšet například pana starostu Břetislava Hrdličku nebo volyňskou farářku Danielu Zapletalovou Gollovou. A na koho se ještě můžete těšit dál? Bude to např. bývalý student gymnázia Honza Mrázek, který nás pozdraví z Polska. Další nahrávka vznikla až v Londýně. Ze své knihy nám bude číst Alena Damijo, která je autorkou několika knih. Svým čtením tento  projekt obohatí i členové místní loutkařské scény Radost.

A mnozí další Strakoňáci se s námi rádi podělili o svou oblíbenou pohádku. A nejen oni. Budeme mít i jeden pozdrav z Moravy od písničkáře Pavla Helana.

Určitě je, na co se těšit.

 

Čteme pro radost

https://www.facebook.com/ctemeproradost/

https://www.youtube.com/channel/UCDnJYnd8fHhA66n-7roE-Cw?view_as=subscriber

 

Děti dětem

https://www.youtube.com/watch?v=Y3cOP9OX4nA

 

FOTO: wikipedie.cz (https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1057110)

Autor: Pavel Gerčák

900 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?