Den do komunálních voleb. Jak volit? Odborníci doporučují křížkovat celou stranu

Volební místnosti se otevřenou zítra v 14:00, volit můžete do 22:00. V sobotu lze svůj hlas vhodit od 8 do 14 hodin.

Hlasovací lístky by již měly být rozdány do všech domácností, každý si je případně může vyzvednout přímo ve volební místnosti. Nastává ale otázka, jak volit.

DSCN1245Tři varianty

V komunálních volbách můžeme využít tři způsoby. První představuje zaškrtnutí celé kandidátky, čímž každý z jednotlivých uchazečů o místo zastupitelstvu obdrží po jednom hlasu.

Druhý model předpokládá, že volič nechce volit stranicky, a tak si vybere max. 21 kandidátů napříč stranami (tolik má strakonické zastupitelstvo členů).

Třetí varianta umožňuje oba předchozí způsoby sloučit. Zvolíte stranu a některé další kandidáty u jiných partají. V takovém případě se ke straně, kterou jste volili, počítá tolik hlasů, kolik zbývá do 21 po odečtení preferenčních křížků. Pokud zvolíte například stranu A a 5 lidí na kandidátce B, pro stranu A zbývá 16 hlasů, které obdrží prvních 16 lidí na kandidátce.

Pozor na přepočet

Samotný způsob sčítání však výrazně umenšuje význam preferenčních hlasů. Jako první jsou totiž sečteny křížky pro strany. Teprve poté se zjistí, zda dotyčná strana má na mandát nárok. Pokud ano, podle počtu získaných procent je vypočteno kolik. Až následně se tyto mandáty rozdělí dotyčným lidem.

Navíc přeskakování uvnitř kandidátky samotné také není jednoduché. Dotyčný by musel překonat 10% koeficient v rámci svého uskupení.

Katedra politologie na Fakultě sociálních studií proto přišla s instruktážním videem, v němž potřebné náležitosti objasňuje.

Autor: Lukáš Houdek

246 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?