Spadlo na Strakonicku UFO? Podle odborníků se jedná o podvrh

Ve čtvrtek 18. července obletěla dokonce i nejprestižnější česká média fascinující zpráva – u obcí Osek a Rohozná na Strakonicku byly nalezeny kruhy v obilí. Odborníci však původní nadšení mírní.

kruhy v obilíKruhy v obilí jsou pro zastánce teorií o setkání třetího druhu modlou. Tento fenomén je rozšířen po celém světě a obtížně bychom hledali na planetě oblast, v níž se o tomto tématu ještě ani nemluvilo. V České republice (resp. ještě Československé) se poprvé kruhy v obilí objevily v 80. letech. Očitý svědek tehdy potvrdil, že večer spatřil blesk nad polem a ráno nalezl kruhy v obilí. Jako vhodné vysvětlení se tedy jeví, že úkaz byl vyvolán elektrostatickým výbojem.

Jakýkoliv obdobný objev však ihned pochopitelně vyvolává rozdílné emoce. Stejně tak tomu je i ve zmiňovaném případu na Strakonicku. Někteří si myslí, že skutečně jde o vyšší zásah, druzí zase říkají, že vše vzniklo přirozenou cestou.

Útvar vypadá jako trojúhelník uprostřed kruhu, který je obklopen dalšími geometrickými útvary (viz foto) a pro místní je skutečnou atrakcí, jelikož vzápětí, co se zpráva o paranormálním jevu rozšířila po okolí, desítky občanů z obcí Osek a Rohozná začali oblast prozkoumávat. Jeden z nich dokonce pro televizi Prima řekl, že se po navštívení dotyčného místa cítil střízlivě opilý. Podle něj z úkazu vyzařuje silná energie. Další pozorovatel se zase domníval, že kruhy v obilí nebyly vyvolány mechanickou cestou, jelikož stébla nebyla zlomená, což prý vyvrací domněnku, že kruhy někdo vyjezdil.

obili

Zastánce fantastických teorií však musíme opět zklamat. Podle Pavla Miškovského z projektu Záře nejde o kontakt s mimozemšťany, jak je známe z různých sci-fi seriálů, ale o přirozenou lidskou touhu být fascinován, protože podle něj je tento úkaz vyšlapán a postrádá základní prvky záhadného scénáře. „U pravých kruhů dojde prakticky vždy k ohnutí stonků těsně nad zemí, aniž by při tom byla stébla zlomená. Obilí pak obvykle roste dál,“ dodal pro TV Prima Miškovský.

Oblast sice budou ještě prozkoumávat ufologové, nicméně vše zatím nasvědčuje tomu, že se jedná jen o žert, nikoliv o kontakt z jiného světa. Na závěr nezbývá nic jiného než s jistou dávkou humoru doufat, že až nás jednou cizí civilizace kontaktuje, nepropadne široká veřejnost skepsi z předchozích planých zpráv.

Autor: Lukáš Houdek

859 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?