Před 5 lety zemřel botanik Václav Chán – významná osobnost (nejen) Strakonicka

15. února uběhlo 5 let od úmrtí pana Václava Chána (28. 6. 1929 – 15. 2. 2009) – strakonického botanika, jehož jméno bylo pojmem jak v odborných kruzích, tak mezi širokou veřejností.

chan_2Jako zakladatel a první předseda Jihočeské pobočky České botanické společnosti spolupracoval s našimi předními přírodovědci a jako specialista na některé druhy rostlin se vypracoval až na evropskou úroveň.

Zůstal však velmi skromným člověkem, který své znalosti dával k dispozici především pro účely ochrany přírody a pro vzdělávání všech, kdo o to stáli a navštěvovali akce organizované za tím účelem především pobočkou Šmidingerovy knihovny, ale i jinými zájemci (např. Gymnáziem Strakonice, BEZ Katovice atd.).

Sám byl v oblasti přírodovědy amatérem, a tak uměl své znalosti přiblížit jednoduše, názorně a s humorem, tak aby neunavoval a neodrazoval. Při přírodovědných procházkách i přednáškách bylo možné se od pana Chána dovědět nejen zajímavosti z jeho nejoblíbenějšího oboru, ale i z mnoha dalších (z vlastivědy, regionální historie…). Kladl vždy velký důraz na hledání souvislostí a srozumitelné vysvětlování všeho, na co se kdo zeptal nebo co on sám pokládal za zvlášť důležité. Nešlo mu o mechanické vyjmenovávání jmen rostlin a živočichů, ale o porozumění jejich způsobu života a jejich potřebám.

chan_1Nás všechny, kdo jsme se s ním přátelili, vedl k zodpovědnosti za vše, co nás obklopuje a co naše civilizace už po celá staletí výrazně ovlivňuje. Snažil se získávat dobrovolníky a zapojovat je do záchranných prací na územích, kde se ještě zachovaly cenné fungující biosystémy.

Šel nám v tom příkladem a až do věku 80 let sám na Přírodní památce Přešťovická pastvina i na jiných místech fyzicky pracoval. Spolu s dalšími zakládajícími členy strakonické Základní organizace Českého svazu ochránců přírody, zejména s Ing. Miroslavem Treybalem, získal sympatie k ochranářské práci u dalších následovníků, a tak se v našem městě tato tradice udržuje dosud – jak v oblasti vzdělávací, tak v dobrovolnických pracovních činnostech.

Vzpomínka v Kompostu

Náš vděk za všechno, co pro nás i pro přírodu pan Chán udělal, jsme před dvěma lety vyjádřili i v článku publikovaném k jeho nedožitým 83. narozeninám v elektronickém časopisu Kompost (v čísle 7/2012, viz http://www.knih-st.cz/sites/default/files/Kompost-07-12_1.pdf). Můžete se v něm o jeho životě dočíst ještě další podrobnosti.

chan_3

chan_4

Autor: Alena Hrdličková

600 views
Líbil se vám tento článek?

Nechcete pejska k adopci?